Dit onderzoek, (gepubliceerd op 8 april 2021) laat zien hoe bepaalde producten en voedingspatronen invloed hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom. Welke producten leveren ontstekingen op? En welke producten temmen juist de ontstekingen? Ze vergeleken hierbij 4 groepen mensen, in totaal deden 1425 mensen mee aan het onderzoek. Dit waren de 4 groepen:
1. mensen met de ziekte van Crohn.
2. mensen met colitis ulcerosa
3. mensen met PDS
4. mensen zonder ziekten
De resultaten waren consistent in alle 4 de groepen. Een hogere inname van dierlijke producten (vlees, zuivel), bewerkte producten, alcohol en suiker werden in verband gebracht met darmbacteriën die ontstekingen veroorzaken en hogere ontstekingswaarden.
Een voedingspatroon rijk aan onbewerkte plantaardige producten zoals groenten, fruit, noten, zaden, bonen, volkoren granen, werd in verband gebracht met bacteriën die ontstekingsremmend werken én met bacteriën die korte keten vetzuren produceren. Korte keten vetzuren zijn o.a. essentieel om het immuunsysteem gezond te houden, zorgen voor meer balans in de darmen tussen goede én slechte bacteriën én zijn ook op zichzelf staand ontstekingsremmend.
Vervanging van dierlijk eiwit door plantaardig eiwit heeft het potentieel om ontstekingsprocessen in de darm te verminderen door de invloed op het darmmicrobioom. Deze studie levert bevestigend bewijs voor wat we al weten. Wat vele andere onderzoeken hiervoor ook al toonden... Een onbewerkt plantaardig voedingspatroon kan een grote meerwaarde zijn voor de gezondheid.
Je kunt het onderzoek gratis lezen! Klik hier!
Ik schreef ook een blog over een onderzoek waarin werd bekeken wat het effect was van plantaardige voeding op colitis ulcerosa. Klik hier.