gewichtsverlies en darmmicrobioom

De relatie tussen het darmmicrobioom en gewicht. Onderzoek bij tweelingen.

De dieet industrie verteld ons al jaren dat als we maar genoeg Zumba/CrossFit/yoga doen in combinatie met het juiste dieet, of dat nou Paleo, SlimFast, Weight Watchers of Keto is, we wel afvallen. Ik kan je vertellen dat dit niet altijd zo werkt.


Het darmmicrobioom

Er kunnen ook andere factoren een rol spelen.

Zoals bijvoorbeeld: de darmbacteriën of het darmmicrobioom.

Dat is namelijk wat we keer op keer zien in onderzoek in dieren. Dat hetzelfde voedsel compleet ander effect kan hebben op het gewicht van het dier, afhankelijk van het darmmicrobioom van dat dier.

Bij een onderzoek uit 2014 werden menselijke eeneiige tweelingen gebruikt. Zij hadden dus nagenoeg dezelfde genen. De ene persoon van de tweeling had overgewicht en de andere persoon een slank postuur.

De onderzoekers namen ontlasting van de tweeling af. Ze stopten darmbacteriën uit deze ontlasting in twee muizen ZONDER darmflora.

De ene muis kreeg dan de darmbacteriën van de slanke helft van de tweeling en de andere muis de darmbacteriën van de tweelingbroer of zus met overgewicht.

undefined

En wat gebeurde er?


De muis die de darmbacteriën van de slanke tweeling kreeg bleef hetzelfde postuur houden. Maar de muis die de darmbacteriën van de zus/broer met overgewicht kreeg, kreeg ook overgewicht!

Terwijl de muizen beide hetzelfde dieet kregen met EXACT hetzelfde aantal calorieën!

Dus vergeet ook die 29 miljard darmbacteriën niet! Die 2 kg beestjes in je buik! Want die bepalen voor een groot deel hoeveel voedingsstoffen en energie er uit je eten wordt opgenomen.

Verzorg ze goed! Want je hebt bij elke maaltijd de mogelijkheid om je darmmicrobioom te veranderen en meer divers (en dus gezonder) te maken. En dat doe je met plantjes!

Fruit, groenten, bonen, volkoren granen en noten dus. Daar zitten vezels in en die voeden je darmmicrobioom. Hoe gevarieerder je eet aan plantjes hoe beter!


Ik geef je graag een persoonlijk voedingsadvies! Plan via de contact pagina een afspraak in. Als geregistreerd diëtiste word ik vergoed door de zorgverzekeraar. 


Bronnen:

  • Clarke G, Stilling RM, Kennedy PJ, Stanton C, Cryan JF, Dinan TG. Minireview: Gut microbiota: the neglected endocrine organ. Mol Endocrinol. 2014;28(8):1221-1238. doi:10.1210/me.2014-1108
  • Ridaura, Vanessa K et al. “Gut microbiota from twins discordant for obesity modulate metabolism in mice.” Science (New York, N.Y.) vol. 341,6150 (2013): 1241214. doi:10.1126/science.1241214