darmmicrobioom carnivoordieet

5 dagen alleen maar dierlijke producten eten, wat doet dat met je darmmicrobioom?

De belangrijkste voorspeller van een gezond darmicrobioom is de diversiteit aan vezels (dus planten) die er wordt gegeten.Hoe meer verschillende soorten groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, volkoren granen etc. Hoe groter de kans dat het darmmicrobioom in goede gezondheid is.


Het darmmicrobioom staat centraal in onze gezondheid. Het reguleert voor een heel groot deel ons immuunsysteem (70%), onze hormoonbalans, ons metabolisme en zelfs ons humeur wordt mede door het darmmicrobioom bepaald. Wist je dat je zelf bepaalde genen aan of uit kunt zetten door je darmmicrobioom goed te verzorgen?

undefined

Hoeveel diversiteit qua vezels vind je in het carnivoordieet? Niets.

Dierlijke producten zoals vlees, zuivel en ei bevatten namelijk 0 vezels.
Het is onmogelijk om MINDER diversiteit in vezels te hebben in je voedingspatroon.

Het is dan ook geen verrassing dat een hoogwaardige studie uit 2014 enorme veranderingen in het microbioom aantoonde na slechts 5 dagen op een dieet met alleen dierlijke producten.

De veranderingen waren o.a.

  • Toegenomen groei van ontstekingsbevorderende bacteriën (meer slechte bacteriën)
  • Verminderde groei van ontstekingsremmende bacteriën (minder goede bacteriën)
  • Enorme toename van bacteriën die sterk worden geassocieerd met ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn
  • Aanzienlijk lagere niveaus van SCFA's oftewel korte keten vetzuren (deze hebben genezende en ontstekingsremmende effecten door het hele lichaam)
  • Toegenomen antibioticaresistentie
  • Productie van meer secundaire galzuren, die in verband worden gebracht met darm- en leverkanker

En dat allemaal in slechts 5 dagen.

undefined


Het punt is dat planten de bouwstenen zijn van een gezond darmmicrobioom. Elke plant bevat een unieke mix van (vooral) vezels, vitaminen, mineralen en fytochemicaliën die helpen om een diverse mix van bacteriën in de darm te behouden.

Het carnivoordieet streept de meest essentiële en gezondste groep voedingsmiddelen weg die je kunt eten.

In een ander onderzoek werd het darmmicrobioom vergeleken van degenen die een veganistisch of vegetarisch dieet hebben met mensen die een omnivoor dieet aten (dieet met vlees, vis en zuivel). Degenen die een omnivoor voedingspatroon hadden, hadden een groter aandeel microben die verband houden met chronische ontstekingen, insulineresistentie en hart- en vaatziekten.

Ze hadden ook bloedtesten die grotere verhogingen van ontstekingsmarkers aantoonden zoals C-reactief proteïne en TNF-a, en een hoger cholesterol.

undefined

Ben je op zoek naar voedingsadvies om het beste voor je darmmicrobioom en dus je algehele gezondheid te eten? Ik help je graag verder. Maak een afspraak.