Kikkererwten pannenkoekjes met spinazie

  • Portie
  • 2 pannenkoekjes
  • Tijd
  • 25 min.
  • Benodigdheden

Ingrediënten

  • 50 g kikkererwtenmeel
  • 3 el edelgistvlokken (optioneel)
  • ½ tl knoflookpoeder
  • Snufje peper
  • Snufje zout
  • 25 g rauwe spinazie
  • Groenten voor de vulling naar keuze
  • Muhammara of hummus naar keuze

Voedingswaarden

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt door gedroogde kikkererwten tot een poeder te malen. Don't try this at home trouwens, droge kikkererwten zijn kneiterhard en misschien begeeft je blender het. Het is een populair ingrediënt in de keuken van het Midden-Oosten en India. Omdat kikkererwten veel eiwitten en vezels bevatten, evenals verschillende mineralen en B-vitamines, is het meel erg voedzaam. 2 pannenkoekjes bevatten al 16 (!) gram vezels, de gemiddelde vrouw in Nederland eet slechts 18 gram vezels per dag, moet je nagaan. Je darmflora wordt zo blij van deze pannenkoeken. Daarnaast zorgen de vezels en de eiwitten voor een lekker lang verzadigd gevoel!


Hier even een kort rijtje van een paar van de vitaminen/mineralen. 2 pannenkoekjes levert (hierbij heb ik de ADH voor volwassen vrouwen aangehouden):
  • 38% van de ADH voor B1 
  • 105% van de ADH voor foliumzuur
  • 39% van de ADH voor magnesium
  • 29% van de ADH voor zink
  • 23% van de ADH voor ijzer
Bovendien helpt dit kikkererwtenmeel je bij het cholesterol verlagen en zorg je zo voor je hart- en bloedvaten. 
Beleg deze pannenkoekjes met wat je lekker vindt. Ik besmeerde ze met muhammara en vervolgens met wat gebakken groenten en wat rauwe rucola en tomaat er bovenop! Geen spinazie in huis? 25 g gekookte bietjes kunnen ook! 


undefined

1.     Doe de kikkererwtenmeel, knoflookpoeder, zout, peper, spinazie en 120 ml water in een blender. Blend tot een glad geheel. Eventueel kun je nog wat water toevoegen indien het mengsel te dik is.

2.     Snijd vervolgens de groenten die je wilt gebruiken, laat ondertussen het kikkererwtenmengsel rusten. Ik gebruikte champignons, paprika, ui en wortel om te bakken. En wat rauwe tomaat en rucola voor de topping.

3.     Bak de groenten die je hebt gesneden, eventueel met een teentje knoflook.

4.     Verhit wat olijfolie in een andere pan en zet op middelhoog/laag vuur. Eventueel kun je met een kwastje de pan invetten om minder olie te gebruiken.

5.     Doe vervolgens de helft van het kikkererwtenmengsel in de hete pan en bak de pannenkoek aan beide kanten. Je kunt de pannenkoek omdraaien als de bovenkant is ‘opgedroogd’. Bak vervolgens de andere helft van het mengsel. 

6.     Beleg de pannenkoek met hummus of muhammara en vervolgens met de groenten!

undefined

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.