Even wat onderzoeksresultaten op een rijtje:
Een hoog LDL cholesterol is de belangrijkste drijfveer voor het verstoppen van de bloedvaten (atherosclerose) en hartziekten. De inname van cholesterol uit dierlijke producten, verzadigd vetten en transvet kunnen een hoog cholesterol veroorzaken.
Onbewerkte, volkoren koolhydraten zoals vezels uit fruit, groenten en volkoren granen worden geassocieerd met minder opbouw van plaque in de vaten en een lager risico op hart- en vaatziekten. Enkelvoudige ‘snelle’ koolhydraten (zoals suiker) worden geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten.
Maximaliseer de inname van onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, volkoren granen, peulvruchten, fruit, noten, zaden en kruiden; je gezondheid zal profiteren van élke stap richting een meer plantaardige voeding.
Kies voornamelijk onbewerkte vetbronnen. Zoals noten, notenpasta, zaden, pitten of avocado.
Kies altijd voor ‘volkoren’ producten om je vezelinname een boost te geven. De vezel in volkorenbrood, volkorenpasta, quinoa, havervlokken en zilvervliesrijst verlaagd je cholesterol en bloeddruk.
Gebruik producten die rijk zijn aan anti-oxidanten zoals bessen, kruisbloemige groenten (zoals broccoli), groene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool en bonen/peulvruchten.
Eet regelmatig bieten, knoflook, haver, groene thee, hibiscus thee en pure chocolade.
Vermijd bewerkte koolhydraten zoals koek, snoep en snacks. Deze kunnen ook veel verzadigd vet bevatten. Bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende voedingsmiddelen en (fris)dranken.
Elimineer rood vlees (rund, varken, schaap) en bewerkt vlees, zoals hamburgers, worstjes, spek, ham, salami, gedroogd vlees.
Vermijd of verminder andere dierlijke producten zoals gevogelte, vis, eieren, kaas en zuivel.
Vermijd verzadigde vetten, zowel van dierlijke als plantaardige bronnen, zoveel mogelijk.
Beperk de natriuminname tot <2g per dag (dat is 5 g zout). Vermijd bewerkte voedingsmiddelen (daar zit vaak veel zout in) en experimenteer met verschillende kruiden om smaak aan eten te geven terwijl je de hoeveelheid zout vermindert.