doelen en structuur

Nieuwe gewoonten ontwikkelen of oude gewoonten weer oppakken? Stel doelen met de 'Habit Tracker'

Wat een bizarre tijd leven we in. Met dat corona virus bedoel ik dan. In mijn consulten die ik tegenwoordig doe hoor ik regelmatig dat het lastig is om structuur te vinden, doordat er bijvoorbeeld thuis moet worden gewerkt of omdat bepaalde gezinsleden heel de dag thuis zijn en/of omdat kinderen thuis onderwijs moeten krijgen. Of misschien werk je in de zorg en is het alle hens aan dek. Voor veel mensen is deze corona tijd een nieuwe gekke situatie.


Vaak hoor ik dat het daardoor lastiger is om uit de keukenkastjes te blijven, om niet een extra tussendoortje te nemen, wat te snoepen, of toch een wijntje of een biertje. En dat misschien in combinatie met vaak minder bewegen. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn natuurlijk. Maar vind je dit wel een probleem? Lees dan even verder. 
 

Mijn tip, stel doelen!


Waarom? Doelen zorgen voor motivatie, doelen zorgen voor focus en met doelen stellen kun je je resultaten meten.

undefinedDaarbij zijn een aantal dingen belangrijk.  


1.   Maak je doelen meetbaar

Daarmee bedoel ik, je kunt bijvoorbeeld gezonder eten als doel hebben of meer bewegen. Maar dat is niet echt meetbaar, want wanneer weet je nu of je dat doel hebt gehaald?

Beter is bijvoorbeeld om ervan te maken: 4 x per week een stuk fruit eten of 3 x per week een uurtje lopen.

Het kan helpen om er ook een moment aan te koppelen, zo maak je het nog specifieker, en dat helpt je om erover na te denken hoe je dat dan praktisch moet invullen.  

Dus: 4 x per week een stuk fruit eten, als tussendoortje in de middag.

Of: 3 x per week een uurtje lopen (maandag, woensdag en zaterdag).

 

2.   Maak je doelen haalbaar

Erg belangrijk. Als je keer op keer je doelen niet haalt omdat je te veel van jezelf verwacht, werkt dat niet echt motiverend. Wil je graag minder snoepen en wordt er bijvoorbeeld nu elke avond wat gesnoept? Verwacht dan niet van jezelf dat je er in 1 x mee stopt. Maak je doel dan: 2 x per week niet snoepen. Lukt het je om vaker niet te snoepen, dan zijn dat alleen maar bonuspunten! Hoe vaker jij je doelen wél haalt hoe meer motivatie je voelt! 

 

3.   Schrijf je doelen op

Je kan het allemaal in je hoofd bedenken, maar als je ze opschrijft is het toch anders. Het wordt echt tastbaar. Wat je daarbij kan helpen is een 'Habit Tracker' invullen. 'Habit' als in gewoonte, en 'tracker' zoals in bijhouden.  

Schrijf je doelen hierin meetbaar op, en vervolgens vink je per dag aan of je doel is gelukt. Hang het ergens op waar je vaak langskomt. Bijvoorbeeld op de koelkast, of in de wc. Als het je die dag is gelukt om het specifieke doel te halen geef je jezelf een schouderklopje. Als het niet is gelukt, geen zorgen, word alsjeblieft niet boos op jezelf. Bedenk je waarom het niet is gelukt en hoe je ervoor kunt zorgen dat het volgende keer wél lukt.  De Habit Tracker is ook super handig voor andere doelen die je hebt. Zoals bijvoorbeeld de plantjes water geven, bepaalde supplementen nemen of bij je moeder of oma op bezoek gaan.

 

Download hier de Habit Tracker!


undefined