lectine schadelijk

Lectine! Slecht voor je gezondheid of niet?

Misschien heb je wel eens gehoord dat lectine je darm kan beschadigen en de veroorzaker kan zijn van diarree, een opgeblazen gevoel, leaky gut en zelfs auto-imuunziekten kan veroorzaken?


Wat is lectine?

Lectine is een stofje wat van nature voorkomt in bepaalde planten zoals bonen, volkoren granen, noten, aardappelen, tomaten en aubergine. Lectine behoort tot de plantengifstoffen. Dit zijn gifstoffen die van nature voorkomen in bepaalde planten. Dit om de plant te beschermen tegen ziekten en natuurlijke vijanden.

Lectine de bron van al het kwaad?

Misschien heb je wel eens gehoord dat lectine je darm kan beschadigen en de veroorzaker kan zijn van diarree, een opgeblazen gevoel, leaky gut en zelfs auto-imuunziekten kan veroorzaken zoals reuma? Cardioloog en hartchirurg Steven Gundry waarschuwt in zijn boek ‘The plant paradox’ over de gevaren van lectine. En aantal influencers dragen dit 'gevaar' vervolgens uit op social media.

Maar wat is daar nou van waar?

Onderzoeken schadelijkheid lectine

Er zijn welgeteld 3 onderzoeken waaruit bleek dat mensen ziek werden na het eten van bonen, wat lectine bevat. Maar belangrijk om te weten; in deze onderzoeken aten de mensen de bonen RAUW (ongekookt dus) of slecht bereid.

Er zijn ook onderzoeken op ratten waarin schadelijke effecten van lectine werden gezien. Maar belangrijk om te weten; in deze onderzoeken werd geïsoleerde zeer geconcentreerde lectine gebruikt. Dit is een compleet andere dosering dan de hoeveelheid lectine in een hele gekookte boon.

Bovendien, als je een boon kookt of kiemt verdwijnt het merendeel van de lectine. 

Helaas zijn er best wel wat mensen op social media die je willen laten geloven dat lectine een duivelachtig goedje is wat je echt moet mijden.

Voordelen gezondheid lectine

De waarheid is dat er heel veel meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is wat juist de voordelen van lectine op je gezondheid laat zien. Zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de darmwerking! Daarnaast lijkt het vooral een veelbelovende werking te hebben tegen het vernietigen van kankercellen.

En als je kijkt naar grote onderzoeken die laten zien wat er gebeurt met mensen hun gezondheid als ze veel producten met lectine binnenkrijgen, zoals peulvruchten, dan zien we ook alleen maar voordelen.

Een voorbeeld hiervan is een onderzoek van 5 cohorts. Een cohort is een onderzoek waarin een grote groep mensen een bepaalde periode wordt gevolgd.

Hieruit kwam naar voren dat voor elke 20 g peulvruchten die er per dag werd gegeten, deelnemers hun risico op vroegtijdige dood met 7-8% verlaagden.

Lectine, gezond maar in een bepaalde dosering

Je zou naar lectine kunnen kijken zoals zuurstof. Zuurstof is een stofje wat gezond is, we hebben het allemaal nodig. 

Maar als je 100% zuurstof inademt voor een langere tijd ga je uiteindelijk dood. Onze lucht bevat namelijk maar 21% zuurstof.

Toch kijken we niet naar zuurstof als iets wat gevaarlijk is, het is essentieel, in de juiste dosering. Anti-nutriënten zoals bijvoorbeeld lectine kun je daarom vergelijken met zuurstof.



Bronnen

  • Noah, N. D., Bender, A. E., Reaidi, G. B. and Gilbert, R. J. (1980). Food poisoning from raw red kidney beans. BMJ, 281(6234), 236–7.
  • Bender, A. E. and Reaidi, G. B. (1982). Toxicity of kidney beans (Phaseolus vulgaris) with particular reference to lectins. Journal of Plant Foods, 4(1), 15–22.
  • Mazalovska, M. and Kouokam, J. C. (2020). Plant-derived lectins as potential cancer therapeutics and diagnostic tools. BioMed Research International, 2020, 1631394.
  • Miller, V. et al. (2017). Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): A prospective cohort study. The Lancet, 390(10107), 2037–49.
  • Li, H., Li, J., Shen, Y., Wang, J. and Zhou, D. (2017). Legume consumption and all-cause and cardiovascular disease mortality. BioMed Research International, 2017, 8450618.
  • Darmadi-Blackberry, I., Wahlqvist, M. L., Kouris-Blazos, A., Steen, B., Lukito, W., Horie, Y. and Horie, K. (2004). Legumes: The most important dietary predictor of survival in older people of different ethnicities. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 13(2), 217–20.
  • Hayat, I., Ahmad, A., Masud, T., Ahmed, A. and Bashir, S. (2014). Nutritional and health perspectives of beans (Phaseolus vulgaris L.): An overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54(5), 580–92.