Een meta-analyse uit 2018 van 30 observationele studies, met in totaal 266.699 deelnemers, suggereert dat het consumeren van soja beschermt tegen prostaatkanker.
Een overweldigende hoeveelheid bewijs, waaronder een meta-analyse uit 2020 van 18 observationele studies, wijst erop dat soja óf beschermend werkt tegen borstkanker, óf op zijn minst geen negatief
effect heeft.
Het consumeren van soja blijkt ook het risico op eierstok-, darm-, maag- en longkanker te verlagen.
Een overkoepelende review uit 2019, waarin de resultaten van meer dan 114 meta-analyses over soja en gezondheidsuitkomsten werden samengevoegd, laat zien dat mensen die regelmatig soja eten beschermd zijn tegen beroertes, hartziekten én tegen overlijden aan hart- en vaatziekten.
Deze bescherming is waarschijnlijk te danken aan het feit dat het eten van soja gunstige effecten heeft op cholesterol, bloeddruk en triglyceridenwaarden.
In dezelfde review bleek ook dat een regelmatige sojaconsumptie aanzienlijk minder kans gaf op overgewicht of diabetes type 2.
Daarnaast hadden mensen die grotere hoeveelheden isoflavonen consumeerden – een groep fytonutriënten die in soja voorkomt – een significant betere botdichtheid en cognitieve functie, én minder vaak en minder hevige opvliegers – een veelvoorkomend symptoom tijdens de menopauze.
Ondanks al deze wetenschappelijke bevindingen halen tegenstanders van soja vaak onderzoeken op dieren aan, waarin knaagdieren – die soja heel anders verteren dan mensen – extreem hoge doses soja of isoflavonen kregen toegediend, veel hoger dan dat iemand op een normale dag zou eten.
En als ze al een onderzoek op mensen aanhalen, gaat het vaak om een case study van één man die twaalf porties soja per dag at.
Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat 12 porties van hetzelfde voedingsmiddel per dag waarschijnlijk niet het beste idee is! Bovendien kwamen deze 12 porties bovenop zijn oorspronkelijke voedingspatroon (een hoop extra kcal dus, waardoor je kunt aankomen in gewicht).