gewicht verliezen met vezels

Afvallen? Vergeet calorieën tellen. Focus je op vezels!

Afvallen? Vergeet calorieën. Een grote caloriebeperking zorgt ervoor dat je afvalt. Maar het gaat dan vaak zo: in een paar maanden 10 kg eraf en dan vervolgens een jaar later 15 kg erbij. Om duurzaam af te vallen ZONDER het jojo-effect focus je je op VEZELS.

Vezels zitten enkel & alleen in plantaardige producten: Fruit, groenten, noten, bonen en volkoren granen.

 

Vezels zorgen namelijk voor:

 

1️. Lagere caloriedichtheid

Vezelrijke voeding in de vorm van onbewerkt fruit of groenten, volkoren granen en bonen bevatten nou eenmaal weinig calorieën. Met een vezelrijke voeding kun je dus veel blijven eten, zonder dat het te veel calorieën bevat. Doei hongergevoel, hallo normale porties. 

inline 

2️. Het uitrekken van je maag

Vezelrijke voeding neemt meer volume in in je maag. Er zitten stretch receptoren in je maag, en als die worden geactiveerd krijgen je hersenen een signaal dat de maag vol zit. Dit zorgt voor een vol gevoel en je stopt daardoor met eten.

inline 

3️. Vertraging van maaglediging

Door vezels is je maag sneller vol, maar ook langer vol. De vezels zorgen er namelijk voor dat je maag zich minder snel leegt, dus je eten gaat minder snel naar je darmen. Sneller vol, minder snel weer trek dus.

 inline

4️. Dumpen van calorieën

Hoe meer vezels in het voedingspatroon, hoe minder calorieën er worden opgenomen. Een dieet hoog in vezels zorgt ervoor dat je 5-10% minder calorieën absorbeert.

 inline

5️. Maken van korte keten vetzuren (SCFA)

Vezels vormen voeding voor je darmbacteriën, de darmbacteriën maken vervolgens daardoor korte keten vetzuren aan. En dat zijn 🌈magische stofjes! Qua afvallen leveren ze de volgende magie: 

  • Meer aanmaak van het hormoon leptine, waardoor je je eerder en langer verzadigd voelt
  • Minder cravings/lekkere trek
  • Herstellen van darmslijmvlies en meer balans in je darmbacteriën zodat je de volgende x nog meer korte keten vetzuren kan maken!

inline 

Vezels zijn dus DE voedingsstof om op te focussen als je wilt afvallen. Ook goed om te weten, dierlijke producten zoals ei, vlees, zuivel en kaas bevatten GEEN vezels! Elke maaltijd waarin je dus iets dierlijks kunt vervangen voor iets van plantaardige afkomst geeft dus winst. Denk bijvoorbeeld aan een opscheplepel bonen i.p.v. een stuk vlees, hummus op je brood in plaats van kaas en fruit of noten tussendoor i.p.v. een eitje!  

 

Weten hoe je meer plantaardig kunt eten? Hoe je meer vezels in je voeding kunt krijgen? Ik help je graag verder met een voedingsadvies op maat! Maak snel een afspraak (vergoed door de zorgverzekeraar).


vezels voor je darmen

Hoe je je darmmicrobioom kunt beschadigen

28 augustus 2023

acceptance and commitment therapy

Het keuzepunt

17 augustus 2023

ijzer plantaardige voeding

Hebben mensen die veganistisch eten meer risico op ijzertekort?

5 juni 2023