acceptance and commitment training

Acceptatie - Mijn benen

Al jaren vind ik mijn benen lelijk.


Daarom:
- Vermijd ik om in de zomer naar het strand te gaan in bikini
- Ook al is het 40 graden buiten, Priscilla loopt in een hete lange broek
- Kleding die ik mooi vind (zoals leuke jurkjes) koop ik niet als het te kort is
- Vermijden om mezelf om te kleden waar anderen bij zijn (zoals in een sportschool)
- Verdriet van de spiegel en dan vervolgens vinden dat ik me niet zo moet aanstellen en boos op mezelf worden
- Constant hopen dat het beter gaat worden, volgend jaar zou het er beter uitzien en DAN ga ik alle bovenstaande dingen wel doen

Moe

Ik word er al moe van als ik het nalees. Het kost me enorm veel energie, tijd, denkruimte en gemist plezier om het ongemak van mijn benen zoveel mogelijk te vermijden, een strijd.

Gestopt met vechten

Maar met ACT heb ik geleerd.. Dat angst & onzekerheid niet mijn vijand zijn. Ik ben gestopt met vechten tegen het ongemak van mijn benen. Ik merk op dat ik mijn benen lelijk vind. PUNT.
Ik heb ervaren dat als je bereid bent om uit de strijd te stappen en ruimte te maken voor gedachten en gevoelens zonder daar verder iets mee te doen, je meer energie krijgt om dingen te doen die je echt wil doen in je leven.


Heeft niets te maken met 'op je kiezen bijten'

Acceptatie en toelaten van vervelende gevoelens en gedachten heeft niets te maken met tolereren of op je kiezen bijten. Het gaat erom of je bereid bent om een nieuwe manier aan te leren om anders te reageren op negatieve gevoelens en gedachten.

Acceptatie wil niet zeggen dat je pijn of verdriet leuk moet vinden. Maar hoe je ermee omgaat daarin kun je kiezen.

Naar het strand ben ik deze zomer nog niet geweest. Maar ik heb wel vanaf de eerste zonnestraal een korte broek aangetrokken. Óók in de nabijheid van mensen die ik ken. Of ik me onzeker heb gevoeld? Zeker. De ene keer meer dan de andere keer. De teleurstelling is er ook nog steeds als ik in de spiegel kijk, dat merk ik op, en dat mag er zijn.

De strijd tegen deze gevoelens en gedachten probeer ik te laten. Dit scheelt me zoveel energie & tijd en levert voor mij een waardevoller leven op.


Een andere aanpak

Als je bij mij komt voor voedingsadvies, bespreken we ook gedachten en gevoelens die bij eten komen kijken. Wat belemmert jou om te eten zoals je diep van binnen wilt?

Samen gaan we kijken hoe je anders kan omgaan met die gedachten en gevoelens, ze meer van een afstandje bekijken, leren om er minder in verstrikt te raken, zodat jij keuzes kan maken waar jij op de langere termijn écht baat bij hebt omdat ze je brengen bij wat jij belangrijk vindt.

Meer over Acceptance and Commitment Training kun je hier lezen.