Parkinson en voeding

De ziekte van Parkinson & voeding

Voeding kan het risico op Parkinson beïnvloeden. Lees hieronder de aandachtspunten.


Dit is een tekst die ik heb vertaald, het origineel komt van The Brain Docs, dus alle lof naar de neurologen Ayesha Sherzai, MD, MAS en Dean Sherzai MD, PhD, MPH, MAS voor het maken van deze overzichtelijke post met de wetenschappelijke info die er tot nu toe is.

Ze hebben ook zeer interessante podcasts voor als je meer wilt weten over voeding en het brein.


Eet méér onbewerkte plantaardige producten

Voedingspatronen die de nadruk leggen op een hoge inname van onbewerkte plantaardige producten (zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen) en waarin minder rood vlees wordt gegeten (zoals geiten- schapen- varken- en rundvlees).

Zoals bijvoorbeeld het Mediterrane dieet, DASH, vegetarische én plantaardige voedingspatronen.

Deze worden allen in verband gebracht met een lager risico op Parkinson.

undefined

Eet minder zoetigheid en minder gefrituurd voedsel

Liever een uitzondering dan dagelijkse kost. Hoe minder je hiervan eet, hoe beter.

undefined

Focus op het verhogen van je vezelinname

Als de verhouding goede en slechte bacteriën in de darmen uit balans is (dysbiose), is er meer risico op Parkinson.

Er zijn onderzoeken die laten zien dat voedingspatronen hoog in vezel het risico op dysbiose kunnen verlagen.

Hoewel we niet precies weten hoe dit werkt is het advies om meer vezels vanuit groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen te consumeren.

undefined

Zuivel

Het verband tussen de zuivelconsumptie en de ziekte van Parkinson is ingewikkeld. Onderzoeken geven inconsistente resultaten. Sommige onderzoeken suggereren dat een hoge consumptie van zuivel, met name magere zuivelproducten, in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen Parkinson.

Aangenomen wordt dat dit verband verband houdt met verschillende factoren, waaronder pesticiden in zuivel, en/of het effect wat eiwit uit zuivel heeft op niveau's van urinezuur. Urinezuur (een anti-oxidant) beschermt mogelijk tegen Parkinson, en zuivel verlaagd de hoeveelheid urinezuur. Maar er is meer onderzoek nodig om dit verband te bevestigen.

undefined

Koffie

Observationele onderzoeken suggereren dat de consumptie van cafeïne beschermende effecten kan hebben, maar deze voordelen zijn niet bevestigd in klinische onderzoeken.

Het drinken van maximaal 3 koppen koffie per dag kan gunstige effecten hebben voor sommigen.

undefined

Micronutriënten of supplementen

Een tekort aan vitamine B6, B11 (foliumzuur) of B12, kunnen leiden tot verhoogde homocysteïnespiegels, wat in verband worden gebracht met een verhoogd risico op Parkinson.

Omgekeerd wordt het consumeren van omega 3-vetzuren, via voeding of supplementen, in verband gebracht met een lager risico. Er is geen sterk bewijs voor het gebruik van andere supplementen.

undefined


En omdat kennis over voeding niet gelijk staat aan doen, (oftewel weten wat je wilt doen betekent nog niet dat je het ook daadwerkelijk gaat uitvoeren), coach ik door middel van ACT (Acceptance and Commitment training). Samen trainen we je brein voor een duurzame gedragsverandering. Kijk op www.dietistsilla.nl voor meer info over mijn praktijk. Als geregistreerd diëtiste word ik vergoed door de zorgverzekeraar.


Bronnen gebruikt in deze post:

  • Knight, E., Geetha, T., Burnett, D., & Babu, J. R. (2022). The Role of Diet and Dietary Patterns in Parkinson's Disease. Nutrients, 14(21), 4472. https://doi.org/10.3390/nu14214472
  • Bianchi, V. E., Rizzi, L., & Somaa, F. (2023). The role of nutrition on Parkinson's disease: a systematic review. Nutritional neuroscience, 26(7), 605–628. https://doi.org/10.1080/1028415X.2022.2073107
  • Sherzai, A. Z., Tagliati, M., Park, K., Gatto, N. M., Pezeshkian, S., & Sherzai, D. (2016). Micronutrients and Risk of Parkinson's Disease: A Systematic Review. Gerontology & geriatric medicine, 2, 2333721416644286. https://doi.org/10.1177/2333721416644286
  • Tosefsky, K. N., Zhu, J., Wang, Y. N., Lam, J. S. T., Cammalleri, A., & Appel-Cresswell, S. (2024). The Role of Diet in Parkinson's Disease. Journal of Parkinson's disease, 10.3233/JPD-230264. Advance online publication. https://doi.org/10.3233/JPD-230264

dierlijke eiwitten bij parkinson

Dierlijke eiwitten bij de ziekte van Parkinson

26 januari 2022

Parkinson en melk

Zuivel en de ziekte van Parkinson

18 januari 2022

Invloed van voeding op parkinson

Welke rol speelt voeding bij Parkinson?

3 januari 2022

Diëtistenpraktijk Silla wordt vergoed door: