acceptance and commitment therapy

Wat vind jij belangrijk?

Wat vind je belangrijk in het leven? Als alles in je leven perfect zou gaan, wat vind jij dan nog steeds belangrijk?

Ik zie mensen dan vaak denken: 'Hoe gaat dit me in vredesnaam helpen bij mijn probleem?'

Waarom ik die vragen stel? Omdat je dan duidelijk krijgt wat voor jou belangrijk is en dat....:


1. Helpt om keuzes te maken.

Je kunt in het moment zelf makkelijker keuzes maken, als je voor jezelf helder hebt wat voor jou het belangrijk is. Wie enkele grote keuzes maakt, hoeft vele kleine keuzes niet meer te maken (en dat scheelt vaak ook een hoop energie).


2. Motiveert tot moeilijke dingen:

Je haalt dan de redenen naar boven waarom het voor jou het waard is om door moeilijke situaties heen te gaan, om die aan te gaan. Een heel eenvoudig voorbeeld: Het regent, maar ik ga toch wandelen, want een fitte moeder zijn vind ik belangrijk. Of ik vind het moeilijk om 'nee' te zeggen tegen mensen, maar ik doe het toch, want zelfzorg vind ik belangrijk. Of ik ben bang dat in de sportschool iedereen naar me kijkt, maar ik ga want gezondheid is voor mij belangrijk.


3. Geeft voldoening en kracht.

Als je veel dingen doet waar je niet achter staat en niet de dingen doet die je graag wilt, dan ben je voortdurend aan het gas geven en remmen tegelijk. Geen goed recept voor een fijn leven dus. Maar als je dingen doet die waarde toevoegen aan je leven, dan kun je voluit gassen! Dat geeft enorm veel kracht en voldoening. Zeker als je opmerkt dat het je lukt ondanks dat het soms best moeilijk is.


Samenvattend

Als je duidelijk hebt wat belangrijk is dan helpt dat bij het maken van moeilijke keuzes in het moment;

het motiveert om moeilijke dingen te doen als je daarvoor kiest;

..het geeft kracht en voldoening.Nog steeds super vaag en onduidelijk? Geen zorgen! Samen gaan we kijken wat voor jou belangrijk is en wat jouw waarden zijn! Met acceptance and commitment training verander jij je gedrag duurzaam! Klik hier om een afspraak met mij in te plannen (even op de paarse balk klikken)