Waarom is sporten gezond?

Sporten is gezond en zou je eigenlijk regelmatig moeten doen… Maar waarom is sporten eigenlijk gezond? Een paar redenen om als je dat nodig hebt, je wat te motiveren. Of als je al regelmatig sport.. GOED BEZIG! Lees de bevestiging in de volgende 6 redenen:


1. Door te sporten bouw je spieren op

Logisch natuurlijk. Maar het is belangrijk om te weten dat dit een belangrijk voordeel geeft wanneer je wil afvallen of op gewicht wil blijven. Elke kg spier die je opbouwt verbruikt per dag ongeveer 70 kcal extra. Een fit lichaam gebruikt dus meer calorieën dan een lichaam dat niet in vorm is. Zo blijf je dus makkelijker op gewicht of val je af.

2. Sporten houdt je lichaam sterk en soepel

Sporten is goed voor je hart- en bloedvaten, botten en hersenen. Het zorgt voor een goed doorbloeding. Regelmatig bewegen verkleint het risico op tal van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, botontkalking en depressie. Na je 30ste neemt je botmassa af. Dit proces kun je vertragen. Beweging en belasting van de botten zorgt voor sterk botweefsel, zo voorkom je osteoporose (botontkalking).

3. Betere nachtrust

Je slaapt beter wanneer je overdag goed hebt bewogen. Natuurlijk wordt je van je kantoorbaan ook moe, maar dat is een andere moeheid, mentale moeheid. Daarom kan het na een lange dag op werk toch lastig zijn om in slaap te komen. Sporten helpt hierbij! Bovendien helpt sporten je ontspannen na een drukke dag op werk. Dit komt natuurlijk ook ten goede van je slaap, je slaapt dieper en vaster! De kwaliteit van je slaap wordt dus ook beter.

5. Voel je fitter

Door te sporten krijg je meer kracht, meer longcapaciteit en daarmee een betere conditie. Je voelt je veel energieker. Natuurlijk kan dit even duren. In het begin kan het best tegenvallen en ben je helemaal afgedraaid. Maar geef niet op, je harde werk wordt beloond!

6. Minder het gevoel van stress

Als je last hebt van een constant stressgevoel is sporten een goede manier om meer rust te vinden. Tijdens het sporten worden stresshormonen namelijk afgevoerd en maak je je even los van het dagelijkse leven. Je voelt je meer ontspannen en lichter na een uurtje flink sporten. Daarnaast komen na het sporten endorfines vrij, die zorgen voor een gelukkig gevoel, wie wil dat nou niet?

Hoe vaak dan?

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Belangrijk bij het sporten: kies iets wat je leuk vindt! Dan is het makkelijker vol te houden en wordt het eenvoudig een nieuwe gezonde gewoonte. Dat geeft uiteindelijk de meeste winst!  

Bij Health & Fit Sports (https://www.healthenfit.nl/) helpen ze je graag verder! Kun je meteen even langs bij mij voor een persoonlijk voedingsschema. Samen behalen we jouw doelen! Je vindt ons in het centrum van Monster, in het Westland. Neem vrijblijvend contact op.

acceptance and commitment therapy

Het keuzepunt

17 augustus 2023

slapen en afvallen

Kom je aan van weinig slaap?

3 april 2023

acceptance and commitment training

Mythes rondom afvallen

30 mei 2022