Voordelen van meer plantaardig eten op de KORTE termijn
Op de lange termijn zijn er veel gezondheidsvoordelen van meer plantaardig eten! En dan heb ik nog niet eens over de voordelen voor dierenwelzijn het milieu.. Maar zijn er ook voordelen op de korte termijn als je meer plantaardig eet? Jazeker!
Lange termijn
Op de lange termijn geeft plantaardig of onbewerkt veganistisch veel voordelen voor je gezondheid. Zoals o.a. minder risico op verschillende vormen van kanker, diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en een lager lichaamsgewicht.
Korte termijn
Maar er zijn zeker ook voordelen op de korte termijn. Voordelen die al na enkele weken of maanden op kunnen treden als je meer plantaardig of veganistisch gaat eten.
Voordeel 1: Een gezonder darmmicrobioom
Plantaardige voeding is rijk aan vezels. Een voedingspatroon rijk aan vezels vermindert de hoeveelheid slechte darmbacteriën en verhoogt de hoeveelheid goede darmbacteriën en kan ontstekingen in de darm verminderen.
Voordeel 2: Een lager cholesterol
Een (zoveel mogelijk onbewerkt) plantaardig voedingspatroon bevat minder verzadigd vet, GEEN cholesterol en meer vezels, hierdoor kan het je cholesterol binnen enkele maanden verlagen.
Voordeel 3: Verbeterde bloedsuikerwaarden en insuline gevoeligheid
Een (zoveel mogelijk onbewerkt) plantaardig voedingspatroon kan binnen 1 week de bloedsuikerwaarden & de insuline gevoeligheid verbeteren én de insuline behoefte bij mensen met diabetes type 2 verminderen.
Voordeel 4: Minder ontstekingen in het lichaam
Door de hoge niveaus van fytonutriënten en anti-oxidanten in plantaardige voeding zoals bijvoorbeeld in fruit en groenten, kunnen de ontstekingsstofjes in het bloed in minder dan 4 weken afnemen.
Voordeel 5: Verlagen van de bloeddruk
Een plantaardig voedingspatroon kan de bloeddruk significant verlagen in minder dan 4 weken, door o.a. het hogere niveau van kalium en stikstofoxide én omdat het minder zout bevat.
Voordeel 6: Verminderen pijnklachten bij reuma
In slechts 4 weken kan een plant-based voedingspatroon laag in vet gewrichtspijn, stijfheid en zwelling verminderen bij reumatoïde artritis. Het kan daarnaast ook de ontstekingswaarden bij reumatoïde artritis verlagen.
En vergeet niet...
Elke stap naar meer onbewerkt plantaardig is winst voor je gezondheid. Dus elke keer als je meer plantjes (fruit, groente, bonen, noten en zaden) toe kunt voegen aan je maaltijden is het mooi meegenomen! Weet je niet hoe je het moet aanpakken? Als geregistreerd diëtist help ik je graag verder met een persoonlijk meer plantaardig voedingsadvies wat haalbaar is en bij jou past. Plan een afspraak in of neem contact met me op! Meer weten over plantaardig eten en het milieu? Klik hier.
Bronnen:
- Kim, Min-Soo et al. “Strict vegetarian diet improves the risk factors associated with metabolic diseases by modulating gut microbiota and reducing intestinal inflammation.” Environmental microbiology reports vol. 5,5 (2013): 765-75. doi:10.1111/1758-2229.12079
- Landry, Matthew J et al. “Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins: A Randomized Clinical Trial.” JAMA network open vol. 6,11 e2344457. 1 Nov. 2023, doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.44457
- Najjar, Rami S et al. “Consumption of a defined, plant-based diet reduces lipoprotein(a), inflammation, and other atherogenic lipoproteins and particles within 4 weeks.” Clinical cardiology vol. 41,8 (2018): 1062-1068. doi:10.1002/clc.23027
- Campbell, Thomas M et al. “The acute effects of a DASH diet and whole food, plant-based diet on insulin requirements and related cardiometabolic markers in individuals with insulin-treated type 2 diabetes.” Diabetes research and clinical practice vol. 202 (2023): 110814. doi:10.1016/j.diabres.2023.110814
- loomer, Richard J et al. “Effect of a 21 day Daniel Fast on metabolic and cardiovascular disease risk factors in men and women.” Lipids in health and disease vol. 9 94. 3 Sep. 2010, doi:10.1186/1476-511X-9-94
- Tomé-Carneiro, João, and Francesco Visioli. “Plant-Based Diets Reduce Blood Pressure: A Systematic Review of Recent Evidence.” Current hypertension reports vol. 25,7 (2023): 127-150. doi:10.1007/s11906-023-01243-7
- McDougall, John et al. “Effects of a very low-fat, vegan diet in subjects with rheumatoid arthritis.” Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.) vol. 8,1 (2002): 71-5. doi:10.1089/107555302753507195