veganistisch uitstoot

Nieuw onderzoek van Oxford University

Mensen die plantaardig eten, zorgen voor 75% minder uitstoot van broeikasgassen dan mensen die meer dan 100 g vlees per dag eten, én een veganistisch dieet leidt ook tot aanzienlijk minder schade aan land, water en biodiversiteit volgens een nieuw onderzoek van Oxford University.

Uit het onderzoek bleek een veganistisch voedingspatroon, in vergelijking met een voeding rijk aan vlees (meer dan 100 g per dag), resulteerde in 75% minder landgebruik, 54% minder watergebruik en 66% minder verlies aan biodiversiteit. Het grootste verschil dat in de studie werd gezien, was de uitstoot van methaan, die 93% lager was voor een veganistisch voedingspatroon.

undefined

Een vegan voedingspatroon, ongeacht de samenstelling, had aanzienlijke voordelen in vergelijking met niet-veganistische diëten met een ongeveer 50% lagere impact voor alle onderzochte indicatoren.

Het verband tussen de vlees- en zuivelindustrie en de impact die het heeft op onze wereld was al duidelijk.. We hadden niet echt nóg meer onderzoek hierover nodig.. Maar goed, dit artikel is een uitstekende aanvulling op het onderwerp en wordt beschreven als de meest uitgebreide analyse van voedselconsumptie en de impact van productie op het milieu.

Het onderzoek werd gedaan door het voedingspatroon van zo'n 55.500 mensen te bekijken. Veganisten, vegetariërs, viseters en vleeseters. Er werden gegevens gebruikt van zo'n 38.000 boerderijen in 119 landen.

De conclusies zijn eenvoudig, logisch en duidelijk. ELKE vermindering van dierlijk voedsel in de voeding heeft een significant gunstig effect op ALLE onderzochte aspecten.

Als je geen vegan kunt of wilt worden, verminder dan alsjeblieft je consumptie van vlees, ei & zuivel.

ELKE kleine stap is winst voor de wereld en het klimaat.

Voorbeeld van de onderzoeker professor Peter Scarborough:

'Als de vleeseters die meer dan 100 gram vlees per dag eten hun inname zouden verminderen naar 50 gram per dag... Dan zou dat gelijk staan aan 8 miljoen auto's van de weg halen.'


Wil je meer plantaardig eten maar heb je geen idee hoe je dat aan moet pakken? Ik help je graag verder met een persoonlijk en haalbaar voedingsadvies! Als geregistreerd diëtiste word ik vergoed door de zorgverzekeraar, klik hier om vrijblijvend een afspraak te maken. Wist je dat een plantaardig/vegan dieet ook enorme gezondheidsvoordelen op kan leveren?

undefined

Bronnen: