Gezonder vers of bevroren fruit

Vers of bevroren fruit? Wat is gezonder?

Kun je beter fruit vers kopen, uit het versschap van de supermarkt? Of liever uit de vriezer? Waar zitten dan meer voedingsstoffen in?


Yes! Goede vraag! Gelukkig is dit onderzocht!

2 jaar lang kochten onderzoekers verschillende vormen van fruit bij verschillende supermarkten, tijdens verschillende seizoenen, zowel bevroren als uit het versschap.⁠

Wat zo goed is aan dit onderzoek is dat ze de hoeveelheid voedingsstoffen hebben bekeken van vers fruit op dag 1 van aankoop tot en met dag 5 van aankoop (gekoeld bewaard). Dat is natuurlijk top, want je eet natuurlijk niet altijd 1 dag na aankoop al je fruit uit de koelkast op. Soms duurt het een aantal dagen voordat je aan het laatste fruit begint.. ⁠

De 3 voedingsstoffen die ze hebben onderzocht en gemeten waren vitamine C, beta caroteen en foliumzuur. Deze 3 stofjes zijn natuurlijk niet de enige stoffen die in fruit zitten maar deze 3 vormen een goede maatstaf voor veranderingen van voedingswaarden in fruit. ⁠

Over het geheel kwam naar voren dat er minimale verschillen waren tussen vers, vers en een aantal dagen bewaard of bevroren fruit. ⁠

Het verschil wat er was liet zien dat bewaard fruit iets minder voedingsstoffen bevat dan bevroren fruit of bewaard fruit op dag 1 van aankoop. ⁠

Maar.... de verschillen waren minimaal. ⁠

Het aller aller belangrijkste voor je gezondheid is om regelmatig verschillende soorten fruit en groenten te eten, of dat nou bevroren of vers is!

⁣Fruit uit de vriezer is wel een stuk goedkoper, dus hier kun je wel wat geld op besparen. ⁣⁠
⁣⁠
inline

Bronnen:

Linshan Li, Ronald B. Pegg, Ronald R. Eitenmiller, Ji-Yeon Chun, Adrian L. Kerrihard,⁠
Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables,⁠
Journal of Food Composition and Analysis, Volume 59, 2017, Pages 8-17, SSN 0889-1575, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.02.002.