gezonder met vezels

Neem dan meer van deze voedingsstof!

Eind vorig jaar werd er een groot onderzoek gepubliceerd. Deze meta-analyse bevatte 64 cohorten met daarin zo'n 3,5 miljoen mensen vanuit verschillende landen.


De onderzoekers keken naar de vezelinname en het risico op overlijden door verschillende oorzaken.

Het resultaat?

Ze ontdekten dat, in vergelijking met degenen met die de minste vezels aten, dat degenen die de MEESTE vezels aten:

  • een 26% lager risico hadden om te overlijden door hart- en vaatziekten
  • een 22% lager risico op overlijden door kanker
  • en een 23% lager risico op overlijden tijdens het onderzoek

Slechts 2 weken later werd er nog een meta-analyse uitgevoerd, door een andere groep onderzoekers, maar deze laat grotendeels dezelfde bevindingen zien.

Vezels zitten ENKEL en ALLEEN in plantaardige producten. Dus in alles wat ooit een plantje is geweest. In fruit, groente, aardappelen, bonen/peulvruchten, noten, volkoren granen en zaden en pitten.

Dierlijke producten zoals vlees, melk, kwark, eieren, kaas bevatten 0 gram vezel.

En hoe meer verschillende vezels je kunt toevoegen aan je voedingspatroon hoe beter. Want we weten hoe diverser er wordt gegeten, hoe meer kans op biodiversiteit in het darmmicrobioom. Elk beestje in je buik heeft een andere voorkeursvezel! (zijn net mensen)

Dus varieer! De ene keer banaan bij je ontbijt, de volgende dag een ander stuk fruit, verschillende groenten (bijvoorbeeld in de vorm van rauwkost of soep) bij je bammetjes tussen de middag en varieer met verschillende soorten groenten, granen en zetmeelrijke producten bij het avondeten.

En sprenkel hier en daar met wat peulvruchten, bijvoorbeeld in je soep! Of bij de warme maaltijd.

Wil je graag een persoonlijk voedingsadvies om gezonder en vezelrijker te eten? Ik help je graag verder! Maak nu een afspraak.


Bronnen:

- Ramezani, Fatemeh et al. “Dietary fiber intake and all-cause and cause-specific mortality: An updated systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies.” Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) vol. 43,1 (2024): 65-83. doi:10.1016/j.clnu.2023.11.005

- Mirrafiei, Amin et al. “Total and different dietary fiber subtypes and the risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.” Food & function vol. 14,24 10667-10680. 11 Dec. 2023, doi:10.1039/d2fo04024g