gewichtsverlies kokosolie

Kun je sneller afvallen met kokosolie?

Kokosvet bevat middellange keten vetzuren (MCT’s). Deze worden op een andere manier opgenomen dan langere vetzuren en zouden daarom goed zijn bij het afvallen. Er bestaan veel magische en wonderlijke verhalen over afvallen met kokosolie. Maar wat is daar nou daadwerkelijk van waar?


Ketenlengte

Door de relatief korte ketenlengte van de vetzuren in kokosolie worden ze anders behandeld in het lichaam bij de vertering. In kokosolie bestaat de helft van het vet uit laurinezuur dat een ketenlengte heeft van 12 koolstofatomen. Vetzuren met een ketenlengte van 8-12 koolstofatomen staan bekend als ‘medium chain triglyceriden’ (MCT’s). Deze vetzuren krijgen voorrang bij de verbranding en worden minder snel opgeslagen. Maar leidt dit ook uiteindelijk tot gewichtsverlies? 



MCT’s in kokosolie

MCT’s kunnen direct in het bloed worden opgenomen en naar de lever worden vervoerd. Vanuit de lever kunnen deze vetzuren naar andere organen worden gestuurd, bijvoorbeeld naar de spieren om als brandstof te dienen. Hiermee verschillen ze van langere vetzuren zoals in olijfolie. Die gaan eerst (na wat aanpassingen) via de darmcellen naar het lymfevloeistof en kunnen dus niet direct worden opgenomen in het bloed

undefined

Wachtrij

Als er MCT’s worden gegeten worden deze sneller opgenomen dan andere voedingsstoffen en krijgen ze voorrang om als brandstof te dienen. Tegelijkertijd worden hiervoor andere vetzuren of koolhydraten in de wachtrij gezet. Uiteindelijk maakt dit dus niets uit voor de totale verbranding. Het totaal aantal calorieën dat in totaal wordt verbrand blijft gelijk. Je kunt het vergelijken met een rij voor een attractie. Sommigen mensen dringen voor, maar de rij blijft in totaal even lang. Kortom: je stofwisseling wordt niet sneller, sommige voedingsstoffen moeten gewoon langer wachten.  



Onderzoek

Er zijn een aantal kleine onderzoeken die laten zien dat MCT’s ten opzichte van lange keten vetzuren (tijdelijk) voor meer gewichtsverlies kunnen zorgen. De kwaliteit en opzet van deze onderzoeken is echter slecht waardoor hieruit eigenlijk geen conclusies kunnen worden getrokken. Ook zijn deze resultaten niet zomaar één op één te vertalen naar het product kokosolie. Bovendien bevat kokosolie het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Mijn advies is om daarom geen kokosolie te gebruiken om gewicht te verliezen en het te gebruiken met mate. 


Wil jij graag afvallen? Ik help je graag op weg met een passend voedingsadvies en een persoonlijk voedingsschema waarbij je lichaam niets te kort komt. Vergoeding door de meeste zorgverzekeraars. Kom een keertje langs bij mijn praktijk in Monster (Westland).  Klik hier voor meer informatie.