Een tekort aan calcium kan leiden tot een verstoorde botontwikkeling op jonge leeftijd en botontkalking na verloop van tijd.
Groene bladgroenten zoals boerenkool, paksoi en broccoli hebben zijn een goede bron van calcium. De calciumabsorptie uit boerenkool, paksoi en broccoli is zo'n 1,5 tot 2 keer zo hoog als uit koemelk.
Uitzondering hierop zijn de bladgroenten die zeer rijk zijn aan oxaalzuur, zoals spinazie. Het oxaalzuur bindt aan calcium, waardoor calcium niet wordt opgenomen.
(Het is overigens niet uitgesloten dat oxaalzuurrijke groenten calciumabsorptieversterkers bevatten
die nog niet zijn geïdentificeerd.)
Het is een fabel dat de vezels uit groente de calciumabsorptie remmen. Sterker nog: men heeft zich lang afgevraagd hoe het kan dat in landen waar veel calciumrijke zuivel wordt gebruikt, botontkalking relatief veel voorkomt.
Het lijkt erop dat het juist de vezels zijn die via het microbioom de botdichtheid op positieve wijze beïnvloeden. Een extra reden dus om bladgroenten te integreren in het voedingspatroon, aangezien zij ook rijk zijn aan vezels (en ook aan vitamine K wat ook belangrijk is voor onze botjes).