Onbedoeld gewichtsverlies, verminderde kracht & conditie bij ouderen? Meer eiwit is dan vaak het advies; in de vorm van vlees, yoghurt, kwark etc.Dit nieuwe onderzoek laat zien dat er waarschijnlijk meer nodig is dan dierlijk eiwit; namelijk de kracht van plantjes!
Het doel van deze studie was om te kijken wat de impact was van dierlijk of plantaardig eiwit m.b.t. kwetsbaarheid bij oudere vrouwen.
85.871 vrouwen ouder dan 60 jaar uit de Nurses Health Study.
Er is in de 30 jaar dat de vrouwen werden gevolgd 9 keer gevraagd wat hun voedingsinname was. Ook andere factoren zoals beweging, roken ja/nee, kwaliteit van de rest van het voedingspatroon, medicatie, BMI etc. werden hierin meegenomen.
De vrouwen van >60 jaar werden aangemerkt als 'kwetsbaar' als ze tenminste 3 van de volgende eigenschappen hadden:
Bovendien werd de inname van dierlijke eiwitten geassocieerd met minder spierkracht en het hebben van 5 of meer chronische ziekten, terwijl plantaardig eiwit werd geassocieerd met een lager risico op minder spierkracht of verminderde conditie. Bovenstaande resultaten zijn gecorrigeerd voor medicatie, BMI, kwaliteit van het voedingspatroon etc.
En als afgestudeerd diëtiste en leefstijl coach help ik jou graag op weg naar een gezondere leefstijl. Ook geef ik plantaardig voedingsadvies.
Plan zelf een gratis, eerste afspraak via de knop 'Maak een afspraak'. Hopelijk spreken we elkaar snel!