ziekten, ontstekingen

70% van je immuunsysteem bevindt zich in de darmen

Om je lichaam te beschermen tegen indringers werken je huid, luchtwegen, beenmerg, en lymfestelsel samen. Maar het grootste aandeel van je immuunsysteem, 70% bevindt zich in de darm.Het is belangrijk om je immuunsysteem de beste support te geven zodat het zo goed mogelijk in balans kan blijven.

Je immuunsysteem is namelijk de afweer van je eigen lichaam. Het beschermt je tegen allerlei ziektes en infecties. En het kan bijvoorbeeld ook kankercellen doden en opruimen.

Als je immuunsysteem uit balans is kan het je minder goed beschermen.

En je immuunsysteem kan dan ook té hard gaan reageren. Met als gevolg bijvoorbeeld een auto-immuunziekte zoals bijvoorbeeld reuma, colitis of de ziekte van Crohn.

Wat de status van je immuunsysteem is, verschilt per persoon. Er zijn daarin factoren waarin je weinig invloed hebt, maar je kan je immuunsysteem wel de beste support geven met de juiste voeding!

Verbinding tussen het immuunsysteem en het darmmicrobioom

Het immuunsysteem wordt apart gehouden van ons darmmicrobioom door een enkele laag cellen die de dikte heeft van de fractie van de diameter van een mensenhaar.

Deze laag cellen is zo dun dat je deze zelfs niet met het blote oog kunt zien! Die enkele laag kun je vergelijken met een gammel hekwerk tussen twee feestjes in. Met het immuunsysteem aan de ene kant en het darmmicrobioom aan de andere.

De feestjes worden apart van elkaar gehouden, maar je kunt ze niet echt scheiden.

Ze zijn innig met elkaar verbonden, ze delen in de feestvreugde, de drankjes en de grapjes, ze zijn in continue communicatie met elkaar. 24 uur per dag 7 dagen per week.

undefined

Darmmicrobioom en de werking van het immuunsysteem

De wetenschap laat zien dat het darmmicrobioom:

  • De ontwikkeling van de juiste immuuncellen bevordert,
  • indringers identificeert,
  • ervoor zorgt dat immuuncellen naar de juiste locatie gaan,
  • en vervolgens hun vermogen om bijvoorbeeld infecties te bestrijden steeds weer verbetert.
Een gezond darmmicrobioom vertaalt zich daarom in een sterk en krachtig immuunsysteem dat optimaal functioneert. Je kan het immuunsysteem gewoon niet los zien van het darmmicrobioom!

Als je de balans in je darmmicrobioom verstoort, kun je ook het immuunsysteem verstoren. Met voeding kun je je darmmicrobioom optimaal voeden, zodat je de beste support geeft aan je immuunsysteem!

Ik adviseer je hierin graag! Samen stellen we een plan samen om jouw darmmicrobioom optimaal te ondersteunen. Neem vrijblijvend contact op