5 veelgemaakte fouten bij het afvallen


1.     Te weinig eten

Ik adviseer heel vaak tijdens een intake gesprek om meer te gaan eten. Het klinkt tegenstrijdig maar vaak lukt het dan ineens wel om af te vallen. Vooral vrouwen zijn geneigd om veel te weinig te eten tijdens de hoofdmaaltijden. Even een paar boterhammen minder, of de aardappels weglaten bij de avondmaaltijd. Hierdoor krijg je tussen de maaltijden door veel eerder trek en dan is de verleiding van lekkere dingen ontzettend groot! Vooral aan het einde van de middag of in de avond gaat je lichaam aangeven dat het écht nog voedingsstoffen nodig heeft, met een snaaibui tot gevolg. Eet dus voldoende bij de hoofmaaltijden!

 

2.     Te weinig drinken

Drinken is ontzettend belangrijk bij het afvallen. Het geeft je energie en zorgt dat je lichaam zijn afvalstoffen kwijt kan. Daarnaast kan je lichaam honger en dorst lastig onderscheiden. De prikkels voor dorst en honger worden namelijk door dezelfde zenuwvezel aan je hersenen afgegeven, waardoor het soms heel moeilijk te bepalen is of je nu dorst of trek hebt.

 

3.     Onrealistische doelen

Van 0 keer per week sporten naar 4 keer per week. Van ongezond eten met maaltijden overslaan naar een perfect eetpatroon met 3 gezonde hoofdmaaltijden per dag. Het is onrealistisch om te denken dat dat iedere dag en elke week haalbaar is. Start liever met 2 keer sporten per week bijvoorbeeld. En qua voeding start met kleinere doelen zoals iedere dag 1,5 liter water drinken, 2 stuks fruit per dag en 250 gram groente. Ik noem maar wat, natuurlijk zijn de veranderingen die de meeste winst op leveren bij iedereen anders. Het is beter om stap voor stap gezondere gewoontes aan te leren. Dat gaat misschien minder snel, maar de kans op een terugval is ook een stuk kleiner. Dus: houd je doelen haalbaar.  

 

4.     Het calorie verbrandende effect van sporten overschatten 

Als je een uur heel hard je best doet en veel zweet dan verbrand je een paar honderd calorieën. Dit ligt er natuurlijk helemaal aan wat je doet, wat je weegt en hoeveel spieropbouw je hebt. Maar stel..  je weegt 70 kg en je fietst een uur continue op een snelheid van 20 km per uur, dan verbrand je ongeveer 480 calorieën extra dan dat je normaal zou doen. Want als je op een stoel stil zit verbrand je ook calorieën, je hart moet kloppen, je moet ademhalen, het fietsen of een andere sport is dan extra. Even voor de beeldvorming, eet een chocoladereep van 100 g, 2 gevulde koeken of 6 mini snickertjes of 12 paaseitjes of een zak chips van 100 g en je hebt het calorieën tekort alweer opgeheven. Dus zeker als je in het dagelijks leven niet veel beweegt, je hebt een zittend beroep bijvoorbeeld, dan levert 3 uur sporten qua calorieën tekort niet heel veel resultaat. Je voeding aanpassen is in dat opzicht veel belangrijker.

 

5.     Focussen op wat je allemaal niet mag eten en drinken

Ga niet nadenken over alles wat je NIET mag hebben van jezelf. Draai het om, het is een keuze. Want wil je eigenlijk wel dat koekje of dat stuk chocolade als je wil afvallen? Gaat het helpen bij je doelen? Het is NIET dat je het NIET mag hebben het is een KEUZE. Eigenlijk mag je gewoon ALLES hebben. Je maakt alleen vaker de keuze om het niet te nemen of je vervangt het voor een gezondere optie omdat dat beter voor je lichaam is. Focus op gezonde dingen die jij lekker vindt.. Probeer nieuwe dingen uit, zo ontdek je telkens weer nieuwe combinaties die zowel gezond als lekker zijn!  


Wil je graag weten wat jij op een dag kan eten om af te vallen? Op een gezonde manier? Met een gewichtsverlies dat blijvend is? Ik help je graag op weg met een passend voedingsadvies en een persoonlijk voedingsschema. Vergoeding door de meeste zorgverzekeraars. Kom een keertje langs bij mijn praktijk in Monster (Westland).  Klik hier voor meer informatie.