3 x een snelle gezonde olievrije dressing

  • Portie
  • 1 á 2 porties
  • Tijd
  • 5 minuten
  • Benodigdheden

Ingrediënten

Staan per dressing vermeld.

Voedingswaarden

undefined

Er zijn meerdere redenen waarom ik liever geen olie in mijn dressing wil.. Olie is eigenlijk een equivalent van witte suiker, alleen dan in vet. Super bewerkt (van honderden kilo's olijven > naar 1 flesje olijfolie), bijna alle voedingsstoffen en mineralen zijn eruit gehaald en wél veel calorieën..
Wist je dat 1 eetlepel olijfolie ongeveer 100 calorieën bevat. Ik bewaar die 100 calorieën liever voor iets wat ik écht lekker vind. Zoals wat pure chocolade of een dikkere laag pindakaas op m'n brood. 
Daarnaast is olie niet zo best voor je bloedvaten. De binnenkant van je bloedvaten is geplaveid met endotheelcellen. Die endotheelcellen spelen een hele belangrijke rol. Als ze goed werken zorgen ze o.a. ervoor dat je bloed goed stroomt en niet plakkerig is zodat het bloedvat aan de binnenkant mooi schoon blijft. Dat er geen giftige stofjes kunnen doordringen door het endotheel, bijvoorbeeld cholesterol deeltjes zodat er uiteindelijk aderverkalking kan ontstaan. En dat de bloeddruk goed gereguleerd is, ze zorgen namelijk voor vaatverwijding of vasoconstrictie (het dichtknijpen van de vaten). 
Door teveel olie toe te voegen aan je voeding, kun je die endotheelcellen beschadigen. De bovenstaande beschreven functies die heel belangrijk zijn voor onze gezondheid, kunnen ze dan minder goed uitvoeren.
Het is weer een heel verhaal geworden zie ik.. Maar ik hoop dat ik het goed heb uitgelegd. Hierbij de recepten! 



Italiaanse dressing met yoghurt

inline

Ingrediënten: 

  • 4 eetlepels sojayoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 tl ahornsiroop
  • Beetje peper en/of zout


Citroen mosterddressing

inline

Ingrediënten:

  • 60 ml citroensap
  • 30 ml water
  • 2 1/2 tl Dijon mosterd
  • 1/2 el ahornsiroop
  • Snufje knoflookpoeder naar smaak
  • Beetje peper en zout

Italiaanse dressing 

inline

Ingrediënten:

  • 60 ml rijst azijn (rice wine vinegar)
  • 30 ml water
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el gistvlokken
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • snufje zout en een beetje peper

Bij de laatste foto kun je de dressing minder goed zien, vanwege de Italiaanse kruiden die blijven drijven... Maar hij is echt lekker!



Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.