verzadigd vet slecht

Verzadigd vet heb je juist nodig voor je hersenen!

Verzadigd vet heb je juist nodig voor je hersenen... Deze claim zie ik keer op keer verschijnen op Insta en het stoom komt me dan uit de oren. Dit is ABSOLUUT NIET WAAR.Eng dat deze info wordt verspreid.. Dit opvolgen en dus veel producten eten met verzadigd vet kan je op de lange termijn letterlijk je leven kosten.

Producten met veel verzadigd vet: roomboter, margarine, kokosolie, volle zuivel, vet vlees en vleeswaren, kaas etc.

Zie hieronder een aantal onderzoeken (er zijn er meer) die ons vertellen dat een hoge inname van verzadigd vet, wat resulteert in een hoog LDL (een hoog 'slecht' cholesterol dus) het risico op Alzheimer en andere vormen van dementie verhoogd. 

Verwarring

Er is een enorme verwarring gecreëerd over vetten & hersengezondheid..

MAAR VERZADIGD VET IS GEEN ESSENTIËLE VOEDINGSSTOF.

We hoeven het dus niet te eten, we hebben het niet nodig. En ALS we het eten passeert het niet eens de bloed-hersenbarrière om de hersenen in te gaan.

LDL cholesterol

Wanneer mensen te veel verzadigde vetten eten, verhoogt dit hun LDL-cholesterol (het 'slechte cholesterol'), wat kan bijdragen aan atherosclerose wat zorgt voor het vernauwen van bloedvaten (met alle gevolgen van dien... denk aan hart- en vaatziekten).

En zoals je in deze artikelen ziet, VERHOOGD een hoog LDL-gehalte ook het risico op Alzheimer en dementie. En dit is keer op keer in meerdere grote en betrouwbare onderzoeken gezien.

Dus als je dingen hoort als "cholesterol en verzadigde vetten hebben ten onrechte een slechte naam, je moet ze juist eten!", dan wordt de mega hoeveelheid data die de diepgaande negatieve effecten van cholesterol & verzadigd vet aantonen gewoon genegeerd.

Een zoveel mogelijk plantaardig dieet

Om meer te weten te komen over de relatie tussen verzadigd vet, LDL & hart- en vaatziekten, raad ik je aan om naar de Proof Podcast van Simon Hill te luisteren.

Een onbewerkt plantaardig dieet bevat weinig verzadigd vet en HEEL veel stofjes die goed voor je zijn, zoals o.a. veel vezels, en is mijns inziens het beste wat je kunt doen voor je hart- en bloedvaten én voor je brein.


Hieronder heb ik een drietal onderzoeken aangehaald. Ik heb de belangrijkste conclusie met blauw gemarkeerd. AD betekent Alzeheimer Disease. Saturated Fat betekent verzadigd vet. LDL is het slechte cholesterol zoals hierboven beschreven. 

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined


undefined