In het onderzoek wordt aangegeven dat het enzym polyfenoloxidase wat in bananen zit, (wat er ook voor zorgt dat de banaan bruin kleurt trouwens), voedingsstoffen vernietigd die in bijvoorbeeld rood fruit, thee en cacao zitten.
Het gaat dan om de polyfenolen die in rood fruit, thee of cacao zitten, die stuk gaan.
Polyfenolen zijn antioxidanten die helpen je lichaam beschermen tegen schade. Ze hebben een gezondheidsbevorderend effect. Ze helpen bijvoorbeeld bij bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk. En er is wat bewijs dat deze stofjes helpen tegen hart- en vaatziekten.
En toen was er polyfenoloxidase, of kort: PPO uit banaan, en die breken deze gezondheidsbevorderende polyfenolen af…
In het onderzoek dronken deelnemers smoothies met cacao EN met of 1. met daarin banaan (veel PPO) of 2. Met daarin bessen (weinig PPO).
Daarna checkten ze het bloed van de deelnemers op die polyfenolen uit de cacao.
En toen bleek dat de deelnemers die de cacao-banaan smoothie hadden gedronken heel veel minder polyfenolen in het bloed had dan de deelnemers die de cacao-bessen smoothie hadden gedronken.
Daarna deden ze nog een testje wat er gebeurde als de banaan pas in de maag werd gemengd met de cacao.. Want misschien zou de PPO gedeactiveerd worden door het maagzuur.
Maar nee.. dan nog werd er nog steeds 37% minder polyfenolen in het bloed gemeten, maar het was wel al minder dus.
Wil je het optimale halen uit je smoothie met rood fruit? Doe er dan geen banaan bij. Maar bijvoorbeeld ananas, mango of sinaasappels. Ga je hierdoor minder smoothies drinken en dus minder fruit binnenkrijgen? Heb er dan a.u.b. maling aan en gooi gewoon die banaan in je smoothie.
Voldoende fruit eten is namelijk super belangrijk voor je gezondheid! Dus eet alsjeblieft niet minder fruit!