oestrogeen en soja

Fyto-oestrogenen (zoals in soja) & je hormonale gezondheid

Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen (fyto) die vergelijkbaar zijn met vrouwelijke hormonen (oestrogenen) in het lichaam. Soja bevat bijvoorbeeld fyto-oestrogenen, maar ook lijnzaad, kikkererwten en linzen bevatten fyto-oestrogenen. Dit is de reden waarom sommige mensen denken dat soja het risico op borstkanker verhoogt of zogenaamde "manboobs" veroorzaakt. Hoe zit dit eigenlijk?

Omdat oestrogeen en fyto-oestrogenen op elkaar lijken, kunnen fyto-oestrogenen zich hechten aan de oestrogeenreceptoren van het lichaam. Maar in plaats van deze receptoren te activeren, bezetten ze ze in sommige gevallen zodat het lichaamseigen oestrogeen zich niet kan binden.

Wanneer er dus hoge oestrogeen niveau's zijn, binden fyto-oestrogenen zich vast aan de oestrogeen receptoren. Zo beschermen ze jou tegen de risico's van een teveel aan oestrogeen. 

En aan de andere kant, wanneer er lage oestrogeen niveau's zijn, binden de fyto-oestrogenen aan de oestrogeen receptoren en bieden zo voldoende oestrogeen ter aanvulling.

undefined 
Er is aangetoond dat fyto-oestrogenen tal van gezondheidsvoordelen hebben, zoals bijvoorbeeld het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat fyto-oestrogenen uit soja kunnen beschermen tegen long- borst- en prostaatkanker.

Fyto-oestrogenen lijken beschermende effecten te hebben bij PCOS. Beperkt onderzoek toont aan dat soja een gunstig effect kan hebben op PCOS door de metabolische aspecten van de aandoening te verbeteren zoals bijvoorbeeld de glucosestofwisseling en het cholesterol.


En wil je nou meer lezen over soja, fyto-oestrogenen en het effect op je gezondheid? Lees dan dit wetenschappelijk onderbouwde artikel van PAN Nederland. Via https://pan-int.org/is-soy-healthy/

Geschreven door Carlijn Wagenaar, arts en Wendy Walrabenstein, diëtiste en onderzoeker. 

Conclusie van dit artikel:
Soja kan een gezonde keuze zijn als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het lijkt niet alleen beschermend tegen kanker, zoals borstkanker, maar het kan ook helpen om cholesterol, ontstekingen en opvliegers te verminderen en de bloedsuikerspiegel, depressieve symptomen en de gezondheid van de huid te verbeteren. Sojaproducten zijn een uitstekende vervanging voor zuivelproducten.

(en soja in plaats van koemelk levert daarnaast een hoop winst voor milieu en dierenwelzijn)

Wil je graag meer plantaardig eten? Voeding inzetten als medicijn? Ik help je graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.