plantaardige eiwitten mindere kwaliteit

Zijn plantaardige eiwitten niet compleet?

Vroeger dacht ik dat ik als vegetariër verschillende eiwitbronnen per maaltijd moest combineren om een compleet eiwit samen te stellen. Ja, ook toen ik al diëtist was.


Je leest het helaas nog overal. Maar het klopt niet! Ik word er echt mega gefrustreerd van!

ELKE PLANT bevat ALLE AMINOZUREN, zie het kleurige plaatje hieronder. Of het nou een banaan, champignon of een amandel is.

PLANTAARDIG EIWIT IS DUS NIET INCOMPLEET en het is ook niet HEEL VEEL SLECHTER VERTEERBAAR (daar schreef ik eerder een post over).

Daarom is er ook GEEN reden om meer eiwit te eten als je vega(n) eet.

Het klopt wél dat een plantaardig eiwit minder van BEPAALDE aminozuren bevat.

Is dat een probleem?

Nee. Want je eet niet alléén maar banaan of alléén maar zilvervliesrijst of alléén maar walnoot.

Je eet verschillende bronnen van eiwit op een dag en je lichaam combineert dit heel slim tot een compleet eiwit.


undefined

Bron: DOI: 10.1093/nutrit/nuy073


Bovendien geeft een onbewerkt plantaardig voedingspatroon ZONDER dierlijk eiwit heel veel gezondheidswinst zoals minder risico op VEEL verschillende ziekten.

Ook de grootste diëtisten organisatie ter wereld de 'Academy of Nutrition and Dietetics' geeft bovenstaande aan in een statement uit 2016, zie hieronder. In dit statement wordt beschreven dat een veganistisch voedingspatroon passend kan zijn voor ieder mens, in iedere levensfase (zwangerschap, sporters, ouderen, kinderen etc.) en dat vegetariërs of vegans gemiddeld genomen voldoende of meer dan voldoende eiwitten binnenkrijgen. En dat de term 'incomplete eiwitten' voor plantaardig eiwit misleidend is en niet klopt. Daarnaast wordt beschreven dat een vegetarisch of vegan dieet gezondheidsvoordelen kan opleveren. 


undefined
inline

Daarnaast, een plantaardig voedingspatroon scheelt een hoop dierenleed en is het beste wat je kunt doen voor het milieu en het behouden van de biodiversiteit in onze wereld.

Zodat er ook nog wat overblijft voor de generatie na ons.

Weet je niet hoe je moet starten? Ik help je met heel veel liefde en plezier verder!


Wil jij je graag meer veganistisch of plantaardiger eten? Ik geef je graag een passend voedingsadvies. Dieetadvisering wordt (deels) vergoed door je zorgverzekeraar. Maak hier een afspraak.