Dat is een 'plant-based' dus een plantaardig voedingspatroon met in de basis groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten, aangevuld met noten, zaden en paddenstoelen. 'Whole foods' houdt in zoveel mogelijk onbewerkt. Geen voedingsmiddelen uit pakjes en zakjes. Hoe dichter bij de originele staat zoals je die in de natuur zou vinden hoe beter.
Dus bij voorkeur geen chips, maar gekookte aardappel, geen lijnzaadolie maar wel lijnzaad en geen sinaasappelsap maar wél de hele sinaasappel. Daarnaast is voedingspatroon ‘low fat’ dus het bevat een lage hoeveelheid vet. Je kunt het zien als een veganistisch voedingspatroon, maar bij het 'Low-Fat Whole Foods Plant-based' dieet is er een focus op voeding met een hoge nutriënt dichtheid. Ofwel; voeding met veel vitaminen, mineralen, vezels en bio-actieve stoffen. Je lichaam optimaal voeden dus.
Beide voedingspatronen bevatten geen dierlijke producten. Maar bij het 'Low-Fat Whole Foods Plant-based' dieet draait het om eten op de manier waarop dat voor je lichaam het gezondst is. Je vermijdt namelijk ook ultra bewerkte producten, geraffineerde suikers en olie. Ultrabewerkte producten zijn bijvoorbeeld vegan hamburgers, volkorenwraps, candybars, snoepgoed, chips, gefrituurde producten, plantaardige oliën zoals olijfolie etc. Je eet vooral veel onbewerkte groenten, fruit, noten, peulvruchten, volkoren granen etc. rauw, gekookt, gegrild of gebakken met óf geen olie, óf zo min mogelijk olie.
Dat kan enorm veelzijdig en lekker zijn! Denk aan een lekkere curry met veel groenten en zilvervliesrijst, een salade met linzen, blauwe bessen en basilicum of een heerlijk gevulde groentesoep. Bij het ontbijt wat havermoutpap met fruit en zaden of een chiapudding met ananas.. En zoals bij elk voedingspatroon draait het om balans en natuurlijk hoort hier ook af en toe een stuk chocolade of een bakje chipjes bij áls de basis maar goed is (dus een basis van dagelijks voldoende groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen).
Klik hier om een lijst te bekijken wat wél en niet deel uit maakt van een 'Low-Fat Whole Foods Plant-based' dieet. Hier alvast de 'groene' lijst:
Wanneer je je voedingspatroon aanpast naar een onbewerkt plantaardige voeding, laag in vet zou je het volgende kunnen bereiken (dit lijstje is niet compleet!):
- Lager cholesterol, lagere bloeddruk, en lagere bloedglucose
- Preventie van hart- en vaatziekten, of zelfs het terugdraaien van hart- en vaatziekten
- Verminderen van darmklachten
- Gezonder gewicht
- Mogelijkheid tot herstellen van de hormoonbalans
- Preventie van diabetes, of zelfs het terugdraaien van diabetes
- Preventie van verschillende vormen van kanker. Mogelijk wordt de progressie van bepaalde vormen van kanker vertraagd
- Mogelijk minder klachten bij reuma
- Meer energie
Om gewicht te verliezen is dit dieet ook heel fijn. Doordat je onbewerkt eet bevat de voeding veel vezels en veel volume. Je maag zit sneller en langer vol, en de trek naar zoete en vetrijke producten neemt af. Je eet gewoon net zoveel groenten, peulvruchten, fruit en volkoren granen totdat je voldoende hebt. Te veel eten kan bijna niet, omdat je maag snel vol raakt. Zie onderstaande afbeelding. Met in totaal 500 calorieën volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten is je maag gevuld en voel je je verzadigd.