Voor omega-3 (ALA) heeft de Gezondheidsraad een adequate inname vastgesteld. Voor vrouwen komt dat neer op ongeveer 2 gram & voor mannen op ongeveer 3 gram per dag. Het omega-3 vetzuur ALA wordt in het lichaam omgezet in EPA en DHA. Er zijn helaas geen aparte adviezen vanuit de Gezondheidsraad voor EPA & DHA. Terwijl EPA en DHA ook gezondheidseffecten opleveren, en we niet weten hoeveel EPA en DHA wordt omgezet in het lichaam vanuit ALA. Omega 3 in de vorm van ALA zit voornamelijk in lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en walnoten.
Omega-3 en omega-6 zijn beide essentiële vetzuren. Dit betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en het belangrijk is dat we ze in voldoende hoeveelheden via de voeding binnenkrijgen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Omega-3 vetzuren komen in bijzonder hoge concentraties voor in onze hersenen en het netvlies. Voldoende omega-3 beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Omega-6 vetzuren werden traditioneel als ontstekingsbevorderend beschouwd, maar dat is een misinterpretatie van de wetenschap – ze zijn ook zeer gezond en blijken het risico op hart- en vaatziekten te verlagen en insulineresistentie te verminderen wanneer ze in plaats van verzadigde vetten worden gegeten.
Over de inname van omega-6 hoef je je meestal geen zorgen te maken, het zit in veel producten in voldoende mate:
In o.a. zaden, pitten, noten, soja, quinoa, plantaardige oliën, bak- en braadvet etc. én vaak in snacks/chips etc.
Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat we niet te veel omega-6 vetzuren binnenkrijgen, omdat dit onze mogelijkheid om omega-3 om te zetten kan beïnvloeden (het maakt namelijk gebruik van hetzelfde systeem). Dit doe je door gezond en zoveel mogelijk onbewerkt te eten.
Omega-3 zit in de vorm van ALA echter maar in een klein aantal producten.
En daarnaast is het lichaam waarschijnlijk niet heel efficiënt in het omzetten naar EPA en DHA vanuit ALA, dat is de reden dat ik vaak ook een omega-3 supplement op basis van algenolie adviseer bij een vega(n) voedingspatroon.