In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Er worden soms verschillen in samenstelling gemeten tussen biologische en gangbare producten, maar een gezondheidseffect is daarvan niet te verwachten. In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen.
Er zijn onderzoeken die een relatie laten zien met het eten van biologisch voedsel en gezondheidsaspecten, zoals eczeem en overgewicht. Het is alleen onduidelijk of dit komt door het biologisch eten of omdat mensen die biologische producten eten over het algemeen gezonder leven.
De Europese Unie stelt normen voor pesticiden. Maar het probleem is dat ze die normen per pesticide hebben vastgesteld, dus per individuele stof. En uit onderzoek blijkt juist dat een MIX van verschillende pesticiden gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, zelfs bij een lage hoeveelheid. Dit kan schade opleveren aan bijv. het zenuwstelsel.
Veel epidemiologische studies (bijv. onder boeren of mensen die op het platteland wonen) tonen aan dat mensen die regelmatig in contact komen met pesticiden, een verhoogd risico op Parkinson hebben.
Biologische producten worden geteeld zonder (of met minimale hoeveelheden) synthetische pesticiden en herbiciden. Dit betekent minder chemische resten op je eten en in het milieu.
Er zijn lijsten van producten waar vaak veel pesticiden op zitten. Maar het is goed te realiseren dat het aantal pesticiden resten op een product dat je koopt in de supermarkt, sterk kan variëren en kan verschillen. Dit kan bijv. komen door seizoensinvloeden, werkwijze van de teler of het land van herkomst. Ook is het niet gezegd, dat bij een product met weinig resten er ook weinig verschillende pesticiden zijn toegepast bij de teelt...
Biologische producten zijn in de winkel herkenbaar aan de volgende keurmerken op het etiket: