suiker stabiel houden

Het 'second meal effect' van bonen!

Het “Second meal effect”! Wel eens van gehoord? Wist je dat peulvruchten zoals bonen, linzen, kikkererwten etc. in je maaltijd (first meal) een positief gezondheidseffect hebben op de daaropvolgende maaltijd (second meal)?


Peulvruchten hebben (naast veel andere gezondheidsvoordelen) een lage glycemische index. Dit betekent dat peulvruchten relatief langzaam worden opgenomen in het bloed en dus voor minder hoge bloedsuikerpieken en schommelingen zorgen. Dat is super fijn, want daarom ben je minder moe na een maaltijd, heb je minder snel weer trek en het is gezonder.

Ook de volgende maaltijd

Maarrrr… peulvruchten zorgen ook bij de volgende maaltijd, en zelfs de volgende dag nog, voor een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel. Dit wordt ook wel het “Second meal effect” genoemd. Dus als je in de ochtend een taartje eet en je wil je bloedsuiker niet teveel laten stijgen? Eet de avond ervoor bonen!

Darmbacteriën

De reden dat peulvruchten ook een paar uur later nog een regulerend effect hebben op de bloedsuikerspiegel komt doordat onze darmbacteriën na het eten van peulvruchten het stofje propionaat produceren. Dit vertraagt de maaglediging en daarmee ook de snelheid waarmee ons voedsel wordt opgenomen.

Eten we dus bijvoorbeeld tijdens het diner bonen, dan smullen onze darmbacteriën hier tegen de tijd van de volgende ochtend van, met als gevolg dat ze het stofje propionaat produceren wat de maaglediging vertraagt en daarmee dus ook de snelheid waarmee ons ontbijt die ochtend vervolgens wordt opgenomen en dus een minder hoge bloedsuikerpiek..

Propionaat rectaal toedienen

Fun fact: Onderzoekers ontdekten het “second meal effect” door mensen rectaal propionaat toe te dienen. Dus als je ’s-ochtends erachter komt dat je vergeten bent om de avond ervoor linzen te eten, en je wil de bloedsuikerpiek van je ontbijt donut verminderen; anaal propionaat toedienen is ook nog een optie.