darmmicrobioom diversiteit

Gefermenteerde producten verlagen ontstekingen & verhogen de diversiteit van je darmmicrobioom!

Diversiteit in je darm is SUPER belangrijk voor je algehele gezondheid en ontstekingen spelen een belangrijke rol in veel chronische ziekten. Gefermenteerde producten kunnen dus wellicht veel betekenen bij o.a. obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en reuma.


Onderzoekers van Stanford University ontdekten dat een dieet van 10 weken met veel gefermenteerd voedsel de diversiteit van het microbioom stimuleert en de immuunresponsen verbetert.

Hoe onderzocht?

In een onderzoek werden 36 gezonde volwassenen willekeurig toegewezen aan óf 10 weken een dieet met veel gefermenteerde producten óf een dieet met veel vezelrijke producten.

Resultaten

De twee diëten resulteerden in verschillende effecten op het darmmicrobioom en het immuunsysteem.

Het eten van gefermenteerde producten zoals zuurkool en kimchi leidde tot een toename van de diversiteit, met sterkere effecten bij meer porties.

De deelnemers aten gemiddeld 6 porties per dag.

Vier soorten immuuncellen vertoonden bovendien minder activiteit in de groep met gefermenteerd voedsel. De niveaus van de 19 ontstekingseiwitten gemeten in het bloed namen ook af.

Één van deze eiwitten, interleukine 6, wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, diabetes type 2 en chronische stress.

Bij de groep met een vezelrijk dieet was er een beter functioneren van het darmmicrobioom (zoals meer korte keten vetzuren en enzymen die koolhydraten afbreken) maar geen grotere diversiteit. Onderzoekers denken dat dit misschien komt omdat de onderzoeksperiode te kort was, of dat de diversiteit in vezel te laag was, want dit effect zien we in andere onderzoeken wel terug.

undefined


Bron:

  • Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, Dahan D, Merrill BD, Yu FB, Topf M, Gonzalez CG, Van Treuren W, Han S, Robinson JL, Elias JE, Sonnenburg ED, Gardner CD, Sonnenburg JL. Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status. Cell. 2021 Aug 5;184(16):4137-4153.e14. doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019. Epub 2021 Jul 12. PMID: 34256014; PMCID: PMC9020749.