zuivel vervangen bij lactose intolerantie

Wat is een lactose-intolerantie?

Van lactose-intolerantie kun je klachten zoals buikpijn, misselijkheid, winderigheid en diarree krijgen. Bij de één ontstaan klachten al bij een spoortje lactose en de ander kan nog wel wat zuivel, zoals bijvoorbeeld een kommetje yoghurt, verdragen. Maar wat is een lactose-intolerantie nou eigenlijk?


Wat is lactose?

Lactose is de suiker in melk. Het komt van nature voor in alle melksoorten zoals in menselijke moedermelk, koemelk, schapenmelk en geitenmelk.  


Wat gebeurt er in je lichaam bij een intolerantie?

Om lactose te verteren heb je het enzym lactase nodig. Dit is een enzym die in je darmwand wordt gemaakt. Wanneer je lichaam te weinig lactase aanmaakt, kan lactose niet of niet volledig verteerd worden. Dan ontstaan er klachten. De bacteriën in je darmen gaan namelijk de niet verteerde lactose afbreken en daarbij ontstaan gassen. Hoe erg je klachten hebt hangt af van de hoeveelheid lactase die nog in jouw darmen wordt aangemaakt en hoeveel melkproducten je hebt gegeten of gedronken.  


Hoe ermee om te gaan?

Met een lactose-intolerantie heb je 2 opties. 

Optie 1: Je vermijdt lactose volledig, waardoor je klachtenvrij wordt. Je vervangt de producten met lactose. 

Optie 2: Je gaat testen met voedingsmiddelen zodat je kan uitvinden hoeveel lactose je lichaam nog kan verdragen. Meestal is het niet nodig om producten met lactose helemaal te mijden. Gemiddeld kunnen mensen met een lactose-intolerantie 5-10 gram lactose gebruiken zonder klachten te krijgen. Probeer uit te vinden bij hoeveel gram jij klachten ervaart.


Harde kaas, zoals Goudse kaas, is lactosevrij. Dit komt omdat de lactose tijdens het rijpen van de kaas volledig wordt afgebroken.  


Lactose in niet-zuivel producten

Veel fabrikanten verwerken melk, melkpoeder of melkbestanddelen in hun producten. Vooral wanneer je al klachten krijgt van kleine hoeveelheden lactose, is het belangrijk om daar op te letten. Op het etiket staat altijd of er melk of melkbestandsdelen in een product zitten. Er kan lactose zitten in margarine, brood, vleesvervangers, koek en gebak.  


Zuivel vervangen

Melk en melkproducten leveren voedingsstoffen. Ze zijn een bron van vitamine B2 en calcium. Dit kun je op een eenvoudige manier via andere producten binnenkrijgen. Sojamelk verrijkt met calcium is een volwaardige vervanger voor koemelk. Bijkomend voordeel is dat dit ook beter is voor milieu en dierenwelzijn. Er bestaan ook andere plantaardige melken en sojayoghurt verrijkt met calcium. Daarnaast kun je calcium ook binnenkrijgen door groene bladgroenten, lijnzaad, tahin, tofu, amandelen, broccoli, kikkererwten en gedroogde vijgen te eten. Bovendien krijg je dan ook veel andere vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen binnen! Dit geeft veel gezondheidsvoordelen. Uit een aantal groenten is de opname van calcium beter dan uit dierlijke producten. Vitamine B2 kun je binnenkrijgen door met regelmaat o.a. quinoa, amandelen, champignons, boerenkool, volkorenbrood, lijnzaad, havermout en edelgistvlokken te eten. 

undefined

Wist je dat? 

65% van de totale wereldbevolking na het 3e levensjaar lactose niet goed meer kan verteren? In de eerste 3 jaar wordt er nog wel voldoende lactase (het enzym om lactose af te breken) aangemaakt in de darmen. Daarna neemt dit steeds meer af. Dit is eigenlijk heel natuurlijk. Na het 3e levensjaar is het minder belangrijk om uit de borst van je moeder te drinken. Het feit dat veel Europeanen na hun 3e levensjaar nog voldoende lactase in hun darmen hebben om de lactose uit koemelk af te breken stamt eigenlijk uit een genetische afwijking. 


Ik geef je graag advies op maat bij een lactose intolerantie. Hoe je de zuivel kunt vervangen zodat jouw lichaam niets te kort komt. Ook kun je bij mij een proefverpakking lactase enzym tabletten krijgen! Kom langs bij mijn praktijk in Monster (het Westland).