veganistisch en diabetes

Fruit, suiker en diabetes

Wanneer je koolhydraten eet, zet het lichaam deze om in glucose. Glucose in komt in de lichaamscellen terecht met behulp van de 'sleutel' insuline. Zo levert glucose energie aan het lichaam, zodat je o.a. kunt bewegen.

Insuline werkt dus als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de suiker naar binnen kan gaan.

Bij insuline resistentie, bij diabetes type 2, worden de lichaamscellen ongevoeliger voor insuline. De sleutel insuline werkt niet meer goed, en sommige cellen hebben ineens meer sloten.

undefined
 
Je vraagt je misschien af, wat zorgt er dan voor dat de cellen minder gevoelig worden voor insuline?

Als je denkt dat suiker er iets mee te maken heeft, ben je niet alleen. Al jaren wordt suiker aangewezen als de boosdoener. Suiker in fruit bijvoorbeeld. En geen wonder, want als je diabetes hebt en een banaan eet, dan zie je inderdaad een piek in je bloedsuiker.

Maar dat suiker vanuit onbewerkte planten zoals fruit, volkoren granen en bonen de veroorzaker zijn van een hoge bloedglucose is één van de grootste misconcepties over diabetes. Gelukkig wordt dit idee nu ook alom weerlegd door diabetes verenigingen en wetenschappers over de hele wereld.

De natuurlijke suikers in plantaardig voedsel de schuld geven van diabetes is vergelijkbaar met de brandweer de schuld geven van branden, omdat ze als eersten ter plaatse zijn..

undefined

Oorzaak van hoge bloedsuiker

Wat wel de oorzaak is?

VET

Vetdeeltjes die zich op hebben gebouwd in de spier- en levercellen. Vet door overgewicht én vet uit de voeding.

Voornamelijk verzadigd vet in de voeding lijkt het slot in spier- en levercellen te blokkeren, zodat de sleutel insuline niet meer goed past.

Een meta-analyse uit 2016 van 102 RCT's liet zien dat wanneer in het voedingspatroon het verzadigd vet wordt vervangen door meervoudig onverzadigde vetten, de insuline resistentie afnam.

Dat betekent, als we voeding zoals vlees & zuivel vervangen voor bijvoorbeeld tofu, noten & zaden, de cellen glucose beter opnemen.

Verschillende studies lieten zien dat ook:

  • dierlijke eiwitten
  • heemijzer (uit bijv. rood vlees en kip)
  • AGE's (in bijvoorbeeld verhit vlees)
  • geïsoleerde fructose en sucrose (in bijvoorbeeld tafelsuiker/frisdrank/koek/snoep/desserts)

betrokken zijn bij de ontwikkeling van insulineresistentie en type 2 diabetes.

Geïsoleerde fructose en sucrose (tafelsuiker) verhogen het risico op diabetes type 2 omdat ze bijdragen aan gewichtstoename en insuline resistentie in de lever veroorzaken. Simpel gezegd, in tegenstelling tot de suikers die van nature voorkomen in fruit, wordt een grote aanvoer van sucrose en fructose omgezet in je lever tot vet. Deze vetten worden vervolgens in je levercellen opgeslagen, wat een slecht idee is als je je risico op diabetes type 2 en leververvetting wilt voorkomen.

Onbewerkt plantaardig voedingspatroon

Een onbewerkt plantaardig voedingspatroon en de voedingsstoffen (onverzadigd vet, plantaardig eiwit, onbewerkte koolhydraten, vezel, magnesium en anti-oxidanten) die dit voedingspatroon in overvloed biedt is niet alleen effectief gebleken bij het verminderen van het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, maar ook voor het 'ontgrendelen van de sloten' van mensen die lijden aan insulineresistentie en/of type 2 diabetes.

Lees hier de pagina van het Diabetes Fonds over een veganistisch eetpatroon.


Bronnen:

  • https://www.diabetes.org.uk/.../food.../sugar-and-diabetes
  • Lee Y, Park K. Adherence to a Vegetarian Diet and Diabetes Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients. 2017; 9(6):603. https://doi.org/10.3390/nu9060603
  • Willcox DC, Willcox BJ, Todoriki H, Suzuki M. The Okinawan diet: health implications of a low-calorie, nutrient-dense, antioxidant-rich dietary pattern low in glycemic load. J Am Coll Nutr. 2009;28 Suppl:500S-516S. doi:10.1080/07315724.2009.10718117 
  • Krssak M, Falk Petersen K, Dresner A, et al. Intramyocellular lipid concentrations are correlated with insulin sensitivity in humans: a 1H NMR spectroscopy study [published correction appears in Diabetologia 1999 Mar;42(3):386] [published correction appears in Diabetologia 1999 Oct;42(10):1269]. Diabetologia. 1999;42(1):113-116. doi:10.1007/s001250051123
  • Perseghin G, Scifo P, De Cobelli F, et al. Intramyocellular triglyceride content is a determinant of in vivo insulin resistance in humans: a 1H-13C nuclear magnetic resonance spectroscopy assessment in offspring of type 2 diabetic parents. Diabetes. 1999;48(8):1600-1606. doi:10.2337/diabetes.48.8.1600 
  • Shulman GI. Ectopic fat in insulin resistance, dyslipidemia, and cardiometabolic disease [published correction appears in N Engl J Med. 2014 Dec 4;371(23):2241]. N Engl J Med. 2014;371(12):1131-1141. doi:10.1056/NEJMra1011035
  • Imamura F, Micha R, Wu JH, et al. Effects of Saturated Fat, Polyunsaturated Fat, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate on Glucose-Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Feeding Trials. PLoS Med. 2016;13(7):e1002087. Published 2016 Jul 19. doi:10.1371/journal.pmed.1002087
  • Talaei M, Wang YL, Yuan JM, Pan A, Koh WP. Meat, Dietary Heme Iron, and Risk of Type 2 Diabetes Mellitus: The Singapore Chinese Health Study. Am J Epidemiol. 2017;186(7):824-833. doi:10.1093/aje/kwx156
  • Orban E, Schwab S, Thorand B, Huth C. Association of iron indices and type 2 diabetes: a meta-analysis of observational studies. Diabetes Metab Res Rev. 2014;30(5):372-394. doi:10.1002/dmrr.2506
  • Bao W, Rong Y, Rong S, Liu L. Dietary iron intake, body iron stores, and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. BMC Med. 2012;10:119. Published 2012 Oct 10. doi:10.1186/1741-7015-10-119
  • Zhao Z, Li S, Liu G, et al. Body iron stores and heme-iron intake in relation to risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2012;7(7):e41641. doi:10.1371/journal.pone.0041641
  • Malik VS, Popkin BM, Bray GA, Després JP, Willett WC, Hu FB. Sugar-sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a meta-analysis. Diabetes Care. 2010;33(11):2477-2483. doi:10.2337/dc10-1079
  • Malik VS, Popkin BM, Bray GA, Després JP, Hu FB. Sugar-sweetened beverages, obesity, type 2 diabetes mellitus, and cardiovascular disease risk. Circulation. 2010;121(11):1356-1364. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.109.876185
  • Tian S, Xu Q, Jiang R, Han T, Sun C, Na L. Dietary Protein Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. Nutrients. 2017;9(9):982. Published 2017 Sep 6. doi:10.3390/nu9090982
  • Uribarri J, del Castillo MD, de la Maza MP, et al. Dietary advanced glycation end products and their role in health and disease. Adv Nutr. 2015;6(4):461-473. Published 2015 Jul 15. doi:10.3945/an.115.008433
  • Kim Y, Keogh J, Clifton P. A review of potential metabolic etiologies of the observed association between red meat consumption and development of type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2015;64(7):768-779. doi:10.1016/j.metabol.2015.03.008
  • Viguiliouk E, Stewart SE, Jayalath VH, et al. Effect of Replacing Animal Protein with Plant Protein on Glycemic Control in Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2015;7(12):9804-9824. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125509
  • Aune D, Norat T, Romundstad P, Vatten LJ. Whole grain and refined grain consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Eur J Epidemiol. 2013;28(11):845-858. doi:10.1007/s10654-013-9852-5
  • Satija A, Bhupathiraju SN, Rimm EB, et al. Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies. PLoS Med. 2016;13(6):e1002039. Published 2016 Jun 14. doi:10.1371/journal.pmed.1002039