dieet werken niet

Waarom diëten niet werken als je wilt afvallen

Hoe gek het ook klinkt, als diëtist ben ik geen voorstander van diëten bij het afvallen. Diëten zijn niet leuk en werken niet. Dus wees gerust, als je bij mij komt met als doel gewichtsverlies, ik schrijf je geen dieet voor. 4 redenen waarom strenge diëten niet de oplossing zijn als je blijvend wilt afvallen:


1.     Je mag heel veel niet eten, en je hebt voortdurend honger.

Je lichaam wordt hierdoor zuiniger en je verbrandt in rust minder energie. Zó slim is je lichaam. Het gaat in de zogeheten spaarstand. Daarnaast kan het voortdurende hongergevoel het gevolg hebben dat je af en toe een eetbui krijgt waarbij je alles wil eten wat los en vast zit. En leuker wordt je er niet van voor je omgeving.. Honger is nou eenmaal niet goed voor je humeur.. Diëten zijn hierdoor heel erg lastig vol te houden. 


 

2.     Diëten leiden ertoe dat je onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Op een dag heb je een bepaalde hoeveelheid vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen nodig om je lichaam gezond te houden. Doordat je te weinig eet krijgt je lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnen om optimaal te functioneren en raak verzwakt. Niet gezond! Klachten zijn bijvoorbeeld: haaruitval, uitblijven van menstruatie (bij vrouwen) en weinig energie.  

undefined 

Foto door Abbie Bernet on Unsplash


3.     Je verliest snel en veel gewicht.

Dit punt klinkt als een voordeel, maar dat is het zeker niet. Als je snel afvalt verlies je naast vet ook vocht en spiermassa. Bij snel afvallen verlies je veel meer spiermassa dan bij langzaam afvallen. En die spieren wil je juist behouden, want spieren zijn grootverbruikers van calorieën. Ze zorgen ervoor dat je meer kunt eten zonder aan te komen. Elke kilo extra verbrandt 70 kcal per dag, zelfs als je op de bank ligt en naar Netflix kijkt! Dit verklaart ook direct waarom het bij het afvallen helpt, wanneer je sport.

4.     Het jojo-effect.

Na je dieet ga je weer ‘normaal’ eten omdat je op je streefgewicht bent of omdat je helemaal klaar bent met dat stomme irritante dieet. Maar dat ‘normaal’ eten, was dat wel zo ok? Hoe ben je die kilo’s aangekomen? Als je wel eens een dieet hebt gevolg heb je hier vast ervaring mee: 7 kg eraf, en uiteindelijk 10 kg erbij. Vaak kom je meer bij dan dat je oorspronkelijk afviel.


 

Kortom: een streng dieet is niet goed voor je gezondheid en het afvalproces. Wat werkt dan wel als je wilt afvallen?:

 

Een verandering van leefstijl met een balans tussen genieten van het leven en jezelf goed verzorgen door gezond te eten en te bewegen.

 

Klinkt heel saai, maar het is écht de weg naar een gezonder leven met minder kilo’s en blijvend gewichtsverlies. Wil je advies over hoe je het veranderen van je leefstijl kunt aanpakken? Hoe je zonder dieet en honger tóch kunt afvallen? En bovendien blijvend kunt afvallen? 

Maak vrijblijvend een afspraak in mijn diëtistenpraktijk in Monster (Westland). Ik help je graag op weg met een passend voedingsadvies en een voedingsschema gemaakt voor jouw wensen waarbij je lichaam niets te kort komt. Vergoeding door de meeste zorgverzekeraars. Klik hier voor meer informatie.