Schijf for life

Meer plantaardig is de toekomst - Nieuwe voedingsrichtlijnen

Zoals we in Nederland de Schijf van Vijf hebben als richtlijn, hebben ze in andere Europese landen ook schijven en voedingspiramides. In mijn handen een bordje volgens de nieuwe Oostenrijkse richtlijn!

En.. Die richtlijnen worden niet 'zomaar' gemaakt. Ook al denken mensen dat soms...

Voor de richtlijn van Scandinavië zijn meer dan 400 wetenschappers 4 jaar bezig geweest met onderzoeken en discussiëren.Wat duidelijk naar voren komt; meer plantaardig eten is de toekomst. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor moeder aarde. Steeds meer en meer landen adviseren om meer peulvruchten, groenten en volkoren granen te eten. Én minder zuivel en vlees.


Scandinavie - Nordic Nutrition Recommendations

De nieuwe Nordic Nutrition Recommendations 2023, waar gedurende 4 jaar aan werd gewerkt door wel 400 wetenschappers, zet in op een grotendeels plantaardig voedingspatroon.

Vul je bord met groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen.

Een beperkte inname van rood vlees en gevogelte.

Een minimale inname van bewerkt vlees, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen met veel vetten, zout en suiker.

Hieronder zie je een voorbeeld van de verdelingen.

undefined


Nieuwe voedingsrichtlijn Oostenrijk

Meer plantaardig en minder vlees, vis en zuivel.

Het advies is dat de helft van je bord moet bestaan uit groenten en fruit, een kwart uit volkoren granen en aardappelen, en de rest uit eiwitten.

En dat zijn bij voorkeur plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten, tofu en sojayoghurt.

Er wordt slechts één wekelijkse portie vlees en vis (plus een optionele extra portie) aanbevolen. Daarnaast is er een aparte vegetarische richtlijn opgesteld.

undefined


De Duitse voedselcirkel

Ook in de nieuwe Duitse richtlijn ligt de nadruk op een plantaardig voedingspatroon.

Duitsers krijgen het advies om minstens 75% van wat je eet uit plantaardige producten te laten bestaan.

Van vlees wordt slechts 1 tot 2 keer per week 120 gram geadviseerd. De aanbeveling voor groenten en fruit: 550 gram per dag.

Wat opvalt is de aandacht voor peulvruchten, zoals bonen en linzen, deze hebben nu een eigen categorie en worden aanbevolen als een belangrijke bron van eiwitten en vezels.

undefined

Nieuwe richtlijnen voor Nederland?

Hopelijk komt Nederland ook snel met nieuwe richtlijnen. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor de planeet.

In 2021 stelde ik met een aantal andere diëtisten de Schijf for Life samen. Een schijf om de gezondheidsvoordelen van voeding OPTIMAAL te benutten. Geheel onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Meer info hierover kun je vinden hier en via www.schijfforlife.nl

Hier vind je ook de wetenschappelijke onderbouwing. Of download de app gratis in de App Store. Zoek op 'Schijf for life'.

Wil je graag een persoonlijk voedingsadvies? Misschien volgens de nieuwe richtlijnen? Of zo gezond mogelijk? Neem contact met me op!

undefined