De nieuwe Nordic Nutrition Recommendations 2023, waar gedurende 4 jaar aan werd gewerkt door wel 400 wetenschappers, zet in op een grotendeels plantaardig voedingspatroon.
Vul je bord met groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen.
Een beperkte inname van rood vlees en gevogelte.
Een minimale inname van bewerkt vlees, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen met veel vetten, zout en suiker.
Hieronder zie je een voorbeeld van de verdelingen.
Meer plantaardig en minder vlees, vis en zuivel.
Ook in de nieuwe Duitse richtlijn ligt de nadruk op een plantaardig voedingspatroon.
Duitsers krijgen het advies om minstens 75% van wat je eet uit plantaardige producten te laten bestaan.
Van vlees wordt slechts 1 tot 2 keer per week 120 gram geadviseerd. De aanbeveling voor groenten en fruit: 550 gram per dag.
Wat opvalt is de aandacht voor peulvruchten, zoals bonen en linzen, deze hebben nu een eigen categorie en worden aanbevolen als een belangrijke bron van eiwitten en vezels.
Hopelijk komt Nederland ook snel met nieuwe richtlijnen. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor de planeet.
In 2021 stelde ik met een aantal andere diëtisten de Schijf for Life samen. Een schijf om de gezondheidsvoordelen van voeding OPTIMAAL te benutten. Geheel onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.
Meer info hierover kun je vinden hier en via www.schijfforlife.nl
Hier vind je ook de wetenschappelijke onderbouwing. Of download de app gratis in de App Store. Zoek op 'Schijf for life'.
Wil je graag een persoonlijk voedingsadvies? Misschien volgens de nieuwe richtlijnen? Of zo gezond mogelijk? Neem contact met me op!