acceptance and commitment training

'Ik heb geen motivatie om af te vallen, ik moet ook gewoon harder m'n best doen'

Onze maatschappij leert ons dat als we harder ons best doen, we meer succes hebben. Dat is helaas niet zo, sterker nog, hoe harder jij je best doet om controle te krijgen over je emoties, je angst, je trek in zoet/vet eten, je boosheid, je vervelende gedachten, hoe erger het wordt.


Strijden tegen en wegduwen van irritante gedachten of gevoelens

Hoe meer jij die irritante gedachten en gevoelens probeert weg te duwen, hoe harder ze terugkomen.

(Dit laat wetenschappelijk onderzoek ook zien: Hoe meer je negatieve gedachten/gevoelens wegduwt hoe meer ze toenemen in frequentie en intensiteit, met andere woorden, ze poppen vaker op en zijn dan ook nog eens overweldigender...)

Alsof je een strandbal gevuld met lucht in een zwembad onder water moet houden.

Het werkt niet.

undefined

Het kost mega veel energie om dat ding onder water te houden, en even niet opletten, en je krijgt dat ding in je gezicht.

Bovendien heb je helemaal geen handen  meer vrij om lekker te zonnen op een bedje, van de glijbaan te gaan of een spelletje te doen met je vrienden.

Zo werkt het ook met het wegduwen van gedachten en gevoel. Ze houden je weg van waar het in het leven omgaat. Je hebt geen handen en hersenruimte meer over om te doen wat voor jou belangrijk is.

Een andere aanpak

Als je bij mij komt voor voedingsadvies, bespreken we ook gedachten en gevoelens die bij eten komen kijken. Wat belemmert jou om te eten zoals je diep van binnen wilt?

Samen gaan we kijken hoe je anders kan omgaan met die gedachten en gevoelens, ze meer van een afstandje bekijken, leren om er minder in verstrikt te raken, zodat jij keuzes kan maken waar jij op de langere termijn écht baat bij hebt omdat ze je brengen bij wat jij belangrijk vindt.

Meer over Acceptance and Commitment Training kun je hier lezen.


Lijkt dit je wat? En wil je graag aan de slag om je gedrag écht te veranderen? Ook leren hoe je om moet gaan met moeilijke momenten? Om meer te kiezen wat voor jou belangrijk is? Neem nu contact met met me op! Ik word vergoed door alle zorgverzekeraars. 
acceptance and commitment training

Wat vind jij belangrijk?

4 september 2023

acceptance and commitment therapy

Het keuzepunt

17 augustus 2023

acceptance and commitment therapy

Ik MOET streng zijn voor mezelf, anders gebeurt er niets.

8 juni 2023