Je lever zuivert je bloed en vist ook het overtollige cholesterol eruit.
Dit overtollig cholesterol wordt dan uiteindelijk via de darmen afgevoerd, via je ontlasting. Vezels zorgen er dan voor dat het afgevoerde overtollige cholesterol niet opnieuw wordt opgenomen vanuit de darmen.
Korteketenvetzuren, die ontstaan wanneer darmbacteriën vezels opeten, helpen de vaatfunctie te reguleren door bloedvaten te ontspannen, de bloedsomloop te verbeteren en de nierfunctie te ondersteunen.
Deze factoren dragen bij aan gezondere bloeddrukwaarden.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals fruit en groenten, bevatten nitraten, die worden omgezet in stikstofmonoxide.
Dit stofje ontspant de bloedvaten en verbetert de bloedsomloop, wat druk op het hart vermindert.
Vezels bevorderen verzadiging door de aanmaak van het hormoon GLP-1 (bekend van Ozempic), wat helpt de eetlust te reguleren en overeten te voorkomen.
GLP-1 heeft o.a. effect op je pancreas, maag (o.a. dat je maag zich trager leegt naar darm) en je brein.
Het behouden van een gezond gewicht vermindert de belasting van het hart en verlaagt het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.
Vezels vertragen de opname van suiker, waardoor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Een stabiele bloedsuikerspiegel vermindert ontstekingen en verlaagt het risico op stofwisselingsaandoeningen die bijdragen aan hartziekten.
Vezelrijke voeding eten is één van de eenvoudigste én meest effectieve manieren om de gezondheid van je hart en bloedvaten te ondersteunen.
Kleine veranderingen, zoals het toevoegen van meer onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen,
kunnen op de lange termijn een groot verschil maken.
Bulsiewicz WJ. The Importance of Dietary Fiber for Metabolic Health. Am J Lifestyle Med. 2023 Apr 12;17(5):639-648. doi: 10.1177/15598276231167778. PMID: 37711348; PMCID: PMC10498976.