lijnen

Word je dik van eten na 20.00 uur?

Na 20.00 uur eten maakt je dik omdat je lichaam dan geen eten meer verteerd. “Al het eten wordt dan direct opgeslagen als vet, toch?” Dit is een zin die ik regelmatig hoor. Maar wat is daar nou van waar?


Waarom is deze regel kletskoek?
Het maakt helemaal niks uit op welk tijdstip je iets eet. Of dat nou om 20.06 uur is, 22.10 uur of 22.30 uur. De verbranding in je lichaam gaat 24 uur per dag door. Óók als je stil op de bank ligt te Netflixen of als je aan het slapen bent. In de huidige wetenschap zijn geen onderzoeken te vinden die aantonen dat eten in de avond verantwoordelijk is voor de extra opslag van vet. Als je wilt afvallen gaat het om de inname (=eten & drinken) versus het verbruik. Uiteindelijk moet je aan het einde van de dag meer calorieën verbruikt hebben dan dat je hebt opgegeten of gedronken. Eet en/of drink je meer calorieën dan dat je verbrandt dan kom je aan in gewicht. Verbrand je meer calorieën dan dat je eet of drinkt? Dan val je af!  


Maar waarom werkt deze regel soms wel?
Jezelf verbieden om na 20.00 uur nog iets te eten kan wel heel goed werken om gewicht te verliezen. Waarom? Vaak zijn het na 20.00 uur de meer ongezondere tussendoortjes. De extraatjes zullen we maar zeggen. Een chipje, een chocolaatje etc. Als je die dan laat staan, dan krijg je snel minder calorieën binnen. Als je in het verleden elke avond wel iets snackte, en dat nu niet meer doet, dan scheelt dat per week een hele hoop calorieën. En dan val je af!  


Conclusie

Het is een mythe, eten na 20.00 uur maakt je niet dik. Eten na 20.00 uur maakt je wel dik als dat ervoor zorgt dat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt op een dag. Uiteindelijk gaat het dus om het totaal aan calorieën over de gehele dag, niet om het tijdstip.  


Wil je graag weten wat jij op een dag kan eten om te kunnen afvallen? Ik help je graag op weg met een passend voedingsadvies en een persoonlijk voedingsschema. Vergoeding door de meeste zorgverzekeraars. Kom een keertje langs bij mijn praktijk in Monster (Westland).  Klik hier voor meer informatie.

Bekijk ook...

honger voeding

Herken échte honger

Welke soorten honger zijn er en hoe kun je 'echte' honger herkennen?

24 april 2019