Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in het lichaam vergemakkelijken, inclusief de afbraak van voedingsmoleculen. Rauw voedsel bevat deze enzymen omdat ze niet zijn blootgesteld aan hoge hitte, die enzymen kan vernietigen.
Deze microben kunnen een gunstige werking hebben op onze gezondheid.
Kauwen voor een gezond gebit is voor volwassenen maar zeker ook bij opgroeiende kinderen belangrijk! Daarnaast is kauwen ook belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Het helpt bij de doorbloeding.
Het neemt veel ruimte in, in de maag. En daarnaast moet je lichaam flink aan de slag om het te verwerken waardoor je langer verzadigd bent.
Rauwe groenten en fruit behouden hun antimicrobiële eigenschappen, wat kan helpen om je microbioom op natuurlijke wijze in evenwicht te brengen.
Door rauw voedsel te eten krijg je bijvoorbeeld makkelijker vitaminen binnen die met hitte verloren kunnen gaan zoals vitamine C. Aan de andere kant kun je met koken weer andere stoffen beter opneembaar maken zoals bijvoorbeeld lycopeen uit tomaat. Het lichaam kan lycopeen veel gemakkelijker opnemen uit gekookte tomaten dan uit rauwe tomaten. Variëren dus!
Het beste is om te variëren en af te wisselen tussen beide! Zowel gekookt als rauw! Voor de gezondheid van je darmen (en dus je algehele gezondheid) is het over het algemeen een goed idee om meer fruit, groenten, bonen en volkoren granen te eten. Meer plantaardig dus!