De effecten van de inname van pure chocolade op de stemming, met speciale aandacht voor de hersen-darm-as.
(hersen-darm-as= de communicatie tussen hersenen & darmen en vice versa).
48 deelnemers, mannen + vrouwen van 20-30 jaar oud.
Met een randomised controlled trial (RCT). Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan één van de drie groepen:
(1) controlegroep (geen chocolade)
(2) Groep die chocolade kreeg met 85% cacao
(3) Groep die chocolade kreeg met 70% cacao
De personen in groep 2 en 3 kregen de opdracht om driemaal per dag, 3 weken lang, op hetzelfde tijdstip, 10 g chocolade te eten. De deelnemers wisten niet of ze de 70% cacao kregen of de 85% cacao.
De deelnemers werd gevraagd naar hun stemming voor en na het experiment. Er werd ook naar de ontlasting gekeken om de diversiteit en samenstelling van de darmbacteriën te beoordelen.
Deelnemers uit de groep met 85% cacao, rapporteerden verbeteringen in hun negatieve emotionele toestand. Voorbeelden van negatieve stemmingen: schaamte, schuld, angst, van streek zijn.
Deelnemers die de chocolade aten met 85% cacao, bleken ook een grotere diversiteit aan darmbacteriën te hebben. In het bijzonder nam de 'goede' bacteri Blautia obeum toe bij deze deelnemers, wat geassocieerd wordt met positieve stemmingen. In onderzoeken bij ratten komt bijvoorbeeld naar voren dat Blautia een stof afgeeft die vergelijkbare effecten geeft als antidepressiva.
De onderzoekers concludeerden dat de dagelijkse consumptie van pure chocolade #prebiotische effecten heeft die de samenstelling van de darmbacteriën verandert. Deze veranderingen in onze darm kunnen onze psychologische gezondheid verbeteren via de darm-hersen-as.