Heb je melk nodig voor voldoende calcium?

Veel mensen associeren het drinken van melk met sterke botten. Maar heb je echt zuivel of melk nodig om voldoende calcium binnen te krijgen?


Bron van calcium

Het is absoluut waar dat melk of zuivel een grote bron van calcium is. Koeien maken calcium aan door het gras en het voer wat ze eten. En zo komt het in de melk van de moederkoe terecht. De melk die van nature bedoelt is om het kalfje zo sterk mogelijk en zo snel mogelijk op te laten groeien,

Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen zuivel meer te nemen vanwege ethische redenen of vanwege milieu technische redenen. En wist je dat 70% van de wereldbevolking lactose intolerant is? En dus problemen heeft met verteren van melk?

We zijn het enige zoogdier ter wereld die nog melk drinkt na de zogenoemde 'babytijd'. En dan drinken we ook nog melk van een andere diersoort, wat best een gek idee is.

Voldoende calcium

Hoewel we in Nederland veel van onze dagelijkse calcium binnenkrijgen via zuivel, kunnen we dit ook eenvoudig binnenkrijgen op een andere manier. Je hebt zeker geen koemelk nodig voor voldoende calcium.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan verrijkte plantaardige melken, zoals sojamelk, havermelk of erwtenmelk. Met calcium gestremde tofu, tempeh, boerenkool, paksoi, tahini, sesamzaad, broccoli, spruitjes, gedroogde abrikozen en vijgen. 

Wist je dat er in sojamelk, havermelk, amandelmelk en erwtenmelk net zo veel calcium zit als in de koemelk versie? Het wordt er namelijk aan toegevoegd.

undefined 
 

Milieu 

Hieronder zie je de impact op het milieu van de verschillende soorten 'melk' die er zijn. Koemelk heeft de grootste impact. 

undefined



Dierenwelzijn

De productie van zuivel is daarnaast niet diervriendelijk. Een aantal feitjes op een rij. 

  • Een koe kan zo'n 15-25 jaar oud worden, in de zuivelindustrie worden koeien gemiddeld 6 jaar.
  • Het kalf wordt direct na geboorte weggehaald bij moeder zodat de melk kan worden afgenomen. Onderzoekers van Wageningen Universiteit gaven in de ‘Ongeriefanalyse Melkvee 2020’ de hoogste ‘ongeriefscore’ (lees: hoe erg de dieren lijden) aan het scheiden van koe en kalf.
  • Ongeveer 70 procent van de kalfjes wordt verkocht aan de vleeskalverhouderij.
  • Jaarlijks is 1 op de 5 koeien kreupel, heeft 1 op de 4 pijnlijke ontstekingen in haar uier en heeft zeker 1 op de 2 wonden en/of ontstekingen aan haar klauwen (voeten).
  • RTL Nieuws onthulde in 2019 dat op 1.200 melkveebedrijven maar liefst 20 procent van de kalfjes binnen twee weken dood is.

Conclusie

Hoewel koemelk ruim calcium bevat, heb je niet per se zuivel vanuit de koe nodig om voldoende calcium binnen te krijgen. Bovendien zijn plantaardige bronnen over het algemeen beter voor je gezondheid omdat ze meer anti-oxidanten, vezels, fytonutriënten en geen cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. Daarnaast is er ook nog winst voor milieu en dier. 



Wil je graag stoppen met zuivel? En meer plantaardig eten? Ik help je graag verder met een persoonlijk voedingsadvies! Ik word vergoed door je zorgverzekeraar. Neem nu (vrijblijvend) contact met me op! 

Klik hieronder voor een korte samenvatting in een video.

undefined